Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 24 mei 2017

Tomra klaar voor statiegeld op mobiele telefoons

Tomra heeft een automaat voor de inname van mobiele telefoons gelanceerd. Met de 'Ecosave' anticipeert het bedrijf op een mogelijke introductie van statiegeld op mobieltjes.

ecosave jpeg.jpgVorige week schreef staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu nog aan de Tweede Kamer dat zij statiegeld op mobiele telefoons meeneemt in een onderzoek naar hoe er een transitie gemaakt kan worden naar meer circulaire ketens bij producten zoals mobiele telefoons. Daarmee is statiegeld op mobieltjes natuurlijk nog lang geen feit, maar producent van emballageautomaten Tomra is met haar nieuwe automaat, de Ecosave, al voorbereid op een mogelijke invoering van een dergelijke retourpremie.

Goede doelen

“Wanneer er daadwerkelijk statiegeld op mobiele telefoons geheven wordt, zal de Ecosave in staat zijn de klant achteraf het statiegeld uit te keren”, licht René Hissink, directeur van Tomra, toe. Op dit moment keert de automaat nog geen statiegeld uit, maar doneert het een bedrag aan een goed doel naar keuze. “De Ecosave is een fantastische manier om afval te kunnen gebruiken als grondstoffen en bovendien goede doelen te ondersteunen”, gaat de marketeer in Hissink verder. Naast mobiele telefoons neemt de Ecosave ook producten zoals lege inktcartridges in. Het moderne inzamelpunt, dat tot stand kwam in samenwerking met Eeko Group, is voorlopig vooral bedoeld voor inzet voor promotionele doeleinden.

Testlocaties

Op dit moment zoekt Tomra nog locaties om een test met de Ecosave uit te voeren. Hissink: “Een automaat als de Ecosave past goed binnen de huidige samenleving. Het grote touchscreen nodigt uit om de automaat te gebruiken en door de financiële beloning worden consumenten gestimuleerd om te recyclen.”