Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 19 juli 2017

Studenten scheiden 1.624 zakken door afvalstrijd

Afval scheiden in hoogbouw, het is nogal eens een uitdaging voor gemeenten. In Wageningen toonde The Waste Challenge echter aan dat er met wat goede wil mooie resultaten te behalen zijn.

In het kader van The Waste Challenge scheidden de afgelopen weken meer dan honderd studentengangen in vier Wageningse flats fanatiek afval. Hun doel: aan het eind van de tien weken zo min mogelijk restafval hebben en dus zo goed mogelijk scheiden.

Een studentengang in de Wageningse flat Dijkgraaf slaagde er het beste in het restafval te minimaliseren. De gang met achttien bewoners produceerde in tien weken tijd slechts tien zakken restafval.

Verrassend weinig restafval

Voor de challenge, een idee van de gemeente Wageningen en de duurzame Utrechtse startup Binbang, werden er zowel papier- als gft-containers bijgeplaatst in de flats, opdat meer gangen afval gescheiden gingen inleveren. Studenten zijn bij de start geholpen met afvalbakken voor in de keuken en tijdens het project met informatie in een speciale app, op facebook en coaches aan de deur.

Studenten waren verrast door het effect van het afval scheiden. “Het is bizar hoe weinig restafval je overhoudt als je alles scheidt”, aldus één van de deelnemers na afloop. En: “In het begin is het even een gedoe, maar nu we gewend zijn het apart te houden, is het geen moeite meer dit te blijven doen.”

Samenwerking

The Waste Challenge ontstond door een samenwerking tussen de gemeente Wageningen en BinBang waar lokale en nationale partijen bij aansloten. Onder hen ACV, Nedvang en studentenhuisvester Idealis maar ook GreenOffice, Mycocycling en een studentencoachgroep.