Categorie: verwijdering | Gepubliceerd: 03 oktober 2017

'Waste train' voor snelle verwerking afval Sint Maarten

Een 'waste train' op Sint Maarten gaat zorgen voor een effectieve en snelle verwerking van de afvalberg na orkaan Irma.

Saint-Martin_Island_map-fr.jpgKaart van Sint Maarten & Saint-Martin
Door Eric Gaban

Over het eiland gaan veegwagens, kleine graafmachines, een grijpkiepauto en een spuitlansvoertuig voor desinfectie achter elkaar rijden om het afval op te ruimen. Dat is essentieel met het oog op de risico’s van het afval voor de volksgezondheid. Dat meldt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vandaag.

Naar verwachting is de 'waste train' in de loop van volgende week volledig operationeel. In de tussentijd wordt getraind met het gebruik van de spuitlanswagen. Dit gebeurt onder leiding van een expert. Ook is er een verkenning van de routes.

Op verzoek van minister Emmanuel van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur (VROMI)is al het benodigde materieel door de Nederlandse ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Infrastructuur en Milieu naar het eiland gestuurd. Een groot deel van de ‘waste train’ is met een Antonov-toestel overgebracht. Het resterende materiaal wordt vanuit Curaçao per schip naar Sint Maarten aangevoerd.