Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 07 november 2017

Meubels van plastic uit de Amsterdamse grachten

Plastic Whale en Vepa gaan samen een lijn circulair kantoormeubilair ontwikkelen, gefabriceerd uit zelf opgevist zwerfvuil.

 

plasticwhalelogo.jpgHet logo van Plastic Whale.

Plastic Whale maakt al sinds 2011 sloepen uit petflessen die worden opgevist uit de Amsterdamse grachten. Deze sloepen worden nu ingezet om zelf nog meer naar flessen te vissen voor het meubilair, dat per begin 2018 beschikbaar zou moeten zijn.

De meubellijn zal technisch ontwikkeld, geproduceerd en gedistribueerd worden door kantoor- en projectmeubelenfabrikant Vepa, “Nederlands meest duurzame kantoormeubelfabrikant”, volgens Plastic Whales-oprichter Marius Smit. Voor de conceptuele ontwikkeling van de meubels tekende het bedrijf Lama.

Plastic Whale denkt dit jaar zo’n 40.000 petflessen uit het water te kunnen vissen, maar dat zal niet genoeg zijn voor de fabricage van het meubilair. Plastic Whale zal het pet daarom ook elders vandaan moeten gaan helen. Smit: “Daarom willen we onze pijlen nu ook op het buitenland gaan richten, waar de plastic soep een nog groter probleem vormt.”

Alle meubelonderdelen worden zo geproduceerd dat ze aan het einde van de levensduur gedemonteerd kunnen worden om als nieuwe grondstof te dienen, met zo min mogelijk belasting voor het milieu.