Categorie: marktontwikkeling | Gepubliceerd: 30 november 2017

Op naar een nieuwe textieleconomie

De textielindustrie werkt nog veel te lineair, met alle sociale en milieutechnische gevolgen van dien. Een nieuw rapport moet de industrie gaan omvormen tot een circulaire sector.

Ellen-McArthur_(1).jpgEllen MacArthur.
Foto: Amplified2010.

Het rapport A new textiles economy: Redesigning fashion’s future werd opgesteld door het Circular Fibres Initiative van de Ellen MacArthur Foundation. In het rapport wordt betoogd dat de huidige, veelal lineaire, kledingindustrie aan de wortel ligt van een hoop milieuschade en economisch verlies. Die economische verliezen worden ingeschat op 500 miljard dollar per jaar als gevolg van nauwelijks gedragen en gerecyclede kleding. De milieuschade bedraagt jaarlijks 500 Mton aan microvezels die in de oceaan verdwijnen, het equivalent van ruim 50 miljard plastic flesjes. Bovendien zijn de microvezels nog lastiger op te ruimen.

Het rapport wil een positieve bijdrage geven aan het debat over de textielketen en legt de bal daarvoor in eerste instantie neer bij de textielindustrie zelf. Die moet innoveren tot een bedrijfsvoering die kleding in de keten brengt die langer meegaat, vaker gedragen wordt en gemakkelijker meekan op de tweedehandsmarkt, verhuurd kan worden of anders gerecycled. Om dat mogelijk te maken moet de zoektocht naar nieuwe materialen, businessmodellen, innovatie en design gevonden worden.

In aanloop naar de presentatie van het rapport zei Ellen MacArthur dat het nu zaak is dat “de hele industrie hier achter gaat staan.” Daar is al een begin mee gemaakt. Een aantal grote bedrijven heeft het rapport omarmd, waaronder H&M, Nike en C&A. Deze droegen bovendien samen met onder andere nog veertig merken bij aan de totstandkoming van het rapport. Karl-Johan Persson, chief executive officer van de H&M Groep, sprak bij het verschijnen van het rapport als een “doorbraak [die] de basis legt voor een nieuwe houding en een gezamenlijke visie op een circulaire mode-industrie. Het is een oproep om te kiezen voor structurele samenwerkingverbanden en daarmee in lijn met ons streven om economische en sociale ontwikkeling plaats te laten vinden op een wijze die de planeet aankan.”

Meer informatie:

» A New Textiles Economy