Categorie: publicaties | Gepubliceerd: 12 december 2017

'Circulaire economie vergt grote transformatie van maatschappij'

Met een boek wil Fontys Hogescholen een nieuw licht werpen op de benodigde transitie naar een circulaire economie.

Het boek is geschreven door het ‘collectief circulaire economie’, een samenwerkingsverband tussen auteurs van binnen en buiten Fontys. Zij laten zien dat de transitie naar een circulaire economie meer is dan het sluiten van grondstofkringlopen. Ze betogen dat een circulair economisch model niet verenigbaar is met het huidige economische systeem gericht op onstuitbare groei en financiële winstmaximalisatie. De transitie naar een echt circulaire economie vergt een grotere transformatie van de maatschappij als geheel: van een competitieve naar een meer coöperatieve samenleving, van een individualistische naar een netwerksamenleving en van het loslaten van ingesleten consumptiepatronen zoals de wens tot steeds meer bezit. Dat er hierin al iets aan het veranderen is in de maatschappij is zichtbaar: een bijvoorbeeld is de razendsnelle en succesvolle opkomst van servicegerichte bedrijvigheid, zoals bijvoorbeeld Swapfiets, waarbij studenten voor een vast bedrag per maand altijd een werkende fiets ter beschikking hebben.

De titel 4’33” time for a circular economy verwijst naar het muziekstuk 4’33” van componist John Cage. Daarin spelen de opgestelde muzikanten 4 minuten en 33 seconden lang geen noot. De schrijvers willen daarmee benadrukken dat om te komen tot andere maatschappelijke waarden en systemen een mindshift nodig is. En juist rust en stilte kunnen leiden tot het losmaken van ingesleten patronen, waarden en gewoonten. Maar dat vergt wel tijd, inspanning, en zelfreflectie op alle niveaus.

Het Engelstalige boek moet voorzien in een behoefte van studenten, die vragen om meer literatuur over circulaire economie. Daarnaast is het boek ook bedoeld voor docenten en professionals.