Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 27 december 2017

AMC gaat afvalwater zuiveren met Pharmafilter

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gaat ziekenhuisafvalwater lokaal zuiveren. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht betaalt er aan mee.

Pharmafilter.jpgHet Pharmafilter zuivert ziekenhuisafvalwater.
Foto: Waternet

Het ziekenhuisafvalwater wordt lokaal gezuiverd met Pharmafilter, de zuiveringsinstallatie die in 2019 zal worden gebouwd. Dit filter bestaat uit vermalers op ziekenhuisafdelingen en een zuiveringsinstallatie op het AMC-terrein waar al het afvalwater samenkomt. Vanwege dit nieuwe systeem stapt het ziekenhuis over op biologisch afbreekbare voorwerpen zoals wegwerp-po’s en urinalen. Die artikelen kunnen na gebruik rechtstreeks de vermalers in. Ook ander afval, zoals etensresten en specifiek ziekenhuisafval, gaat erin. De machines vermalen alles tot pulp en transporteren de brij via het rioleringssysteem naar de centrale zuiveringsinstallatie. Afvalwater uit keukens, douches en wc’s, komt daar ook terecht.  

De zuiveringsinstallatie filtert alle vervuiling en schadelijke stoffen zoals medicijnresten, uit het water. Organische stoffen worden biologisch afgebroken en deels omgezet in biogas dat wordt gebruikt voor energieproductie. Wat overblijft is een beperkte hoeveelheid restafval dat wordt afgevoerd.

Bijkomend voordeel voor de hygiëne: wegwerp-po’s verkleinen de kans op de verspreiding van micro-organismen. Bovendien leveren de vermalers een tijdsbesparing op voor het verplegend personeel omdat zij minder handelingen hoeven te verrichten. Ook draagt het Pharmafilter bij aan een duurzamer ziekenhuis, omdat het gezuiverde water en biogas bruikbaar is voor het ziekenhuis.

Afspraak met waterschap

De hoeveelheid medicijnresten in het Nederlandse afvalwater neemt toe. Via het riool komen deze resten in het oppervlakte- en grondwater terecht. Dit heeft nadelige gevolgen voor het milieu en de kwaliteit van het oppervlaktewater. Het AMC heeft daarom met waterschap Amstel, Gooi en Vecht besloten afvalwater van het ziekenhuis bij de bron te zuiveren van schadelijke stoffen. In de conventionele rioolwaterzuivering gebeurt dat nog niet. De kosten worden door beide partijen gedragen.

Eerder investeerden onder andere ziekenhuis De Honte in Terneuzen, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en het Rotterdam Erasmus Medisch Centrum al in het Pharmafilter.