Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 12 januari 2018

Succesvolle pilot met kweek oesterzwammen op koffiedrab

Cateraar Albron is afgelopen november bij wijze van proef gestart met inzamelen van koffiedrab op twee Center Parcs locaties in Nederland. Nu uitdagingen bij het efficiënt transporteren van de drab zijn opgelost, wordt de proef opgeschaald.

oesterzwammen dreamstime.jpgOesterzwammen groeien goed op koffiedrab.
Foto: Elen | Dreamstime.com

De koffiedrab van de vakantieparken gaat naar GRO Mushrooms dat het afval gebruikt voor het kweken van oesterzwammen. Die oesterzwammen neemt Albron vervolgens weer af van de zwammenkweker. Sligro, de logistieke partner van Albron, regelt het transport.

Uitbreiding

De proef van de drie bedrijven blijkt inmiddels een succes en wordt daarom uitgebreid naar alle alle Center Parcs locaties en ongeveer veertig bedrijfscateringlocaties in Nederland. Sligro, GRO en Albron delen in de kosten om de samenwerking voor een duurzamere keten mogelijk te maken.

Hygiëne en voedselveiligheid

De grootste uitdaging in het project was dat Sligro de koffiedrab in de normale beleveringsroute van de locaties moest nemen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar het bracht de nodige uitdagingen met zich mee op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Daar werden echter oplossingen voor gevonden, aldus de drie partijen.