Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 25 januari 2018

'Der Größte' wordt nog groter

Milieubeurs voor water- en afvalbeheer Ifat breidt dit jaar uit met twee nieuwe hallen. Voor een aantal standhouders gaat daarmee een langgekoesterde wens in vervulling: ze krijgen extra ruimte om meer van zichzelf te laten zien.

Stefan Rummel, Managing Director, Messe München GmbH.jpgBeursdirecteur Stefan Rummel verwacht meer nieuwe namen op de Ifat.
Foto: Ifat

Ifat, 's werelds grootste milieubeurs, verwacht dit voorjaar meer dan 3.100 standhouders. Dat zijn er net iets meer dan twee jaar geleden. Omdat het beurscomplex in München echter is uitgebreid met twee spiksplinternieuwe hallen, komt er gemiddeld per standhouder meer ruimte beschikbaar. In totaal telt de beurs straks achttien hallen en beslaat ze een oppervlakte van 260.000 vierkante meter. Dat zijn 36 voetbalvelden.

"Door het beperkt beschikbare aantal vierkante meters hebben we vorige edities 'nee' moeten verkopen aan standhouders die om meer ruimte vroegen en kwamen er bedrijven die zich voor het eerst op de beurs wilden presenteren op een wachtlijst", zegt beursdirecteur Stefan Rummel. "Met de nieuwe hallen kunnen we een aantal bedrijven die zich bezighouden met afval- en grondstoffenbeheer nu tegemoet komen in hun wens om grootser uit te pakken. Ook komt er meer ruimte voor bedrijven die niet eerder op Ifat stonden. Dat zijn voornamelijk bedrijven die in het waterbeheer zitten. Nieuw op de beurs zijn drinkwaterbedrijven. Over de hele linie verwachten we dat ongeveer één op de vijf bedrijven nieuw is op Ifat dit jaar."

Voor innovaties en vernieuwende inzichten komt sowieso meer aandacht tijdens de komende Ifat, bijvoorbeeld via 'experience.science.future.' Dit nieuwe platform moet een ontmoetingsplaats zijn voor wetenschappers, kennisinstellingen en bijvoorbeeld startups. Het past in de ambitie van Rummel om de Ifat meer te laten zijn dan een handelsplatform. De beurs moet in zijn ogen beter het grotere plaatje laten zien en (deel)oplossingen voor milieuproblemen samenbrengen. Rummel's opdracht voor de toekomst is sowieso om vooral een betere beurs te organiseren in plaats van een steeds grotere. Uitbreiden met nieuwe hallen zit er op het beursterrein in München namelijk niet meer in de komende jaren. De infrastructuur rond het terrein zou er simpelweg niet op berekend zijn.

De Ifat vindt dit jaar van 14 tot en met 18 mei plaats in Messe München. Sinds 2008 kent de beurs een tweejaarlijkse cyclus.