Categorie: hergebruik | Gepubliceerd: 06 februari 2018

'Mini Recycled Parkje' gerealiseerd in de Rijnhaven

Een alsmaar uitdijend groen park, midden op de Maas, gemaakt van plastic afval. Dat was het idee van Recycled Park in 2016. Hoe staat het er nu voor?

Recycled Park@Rijnhaven.jpgArtist impression van drijvend plastic groen in Rotterdam.

Architect en initiatiefnemer Ramon Knoester kreeg in 2016 via Citylab010 bijna 81.000 euro aan subsidie voor het realiseren van een Recycled Park. Momenteel drijft er in de Rijnhaven al een mini-parkje, laat hij weten.

De eerste stap voor het realiseren van het park was om het plastic uit de Maas te vissen. Inmiddels heeft Recycled Park één drijvende opvangbak van drie bij zes meter in het water geplaatst. “Van alle vervuiling bevindt zich 98 procent in de bovenste meter van het water”, legt Knoester uit. “De opvangbak vangt al dit afval, zoals bijvoorbeeld plastic verpakkingen, flessen, vuilniszakken en blikjes op. Uiteindelijk willen wij acht van dit soort bakken in het water plaatsen. Deze komen aan de buitenbochten van de Maas, waar het meeste plastic drijft. Dan kunnen we jaarlijks 100.000 kilo aan plastic afval opvangen.”

Blokken

Al het gewonnen plastic wordt gesorteerd om er bouwstenen van te maken voor een nieuw park dat in de Maas zal drijven. “We maken er onder meer zeshoekige blokken die via een penverbinding aan elkaar verbonden zijn. Deze bakken hebben een lange levensduur en zijn goed belast tegen invloeden van het weer.” De drijvende bakken hebben een 'open bodem' waardoor er wortels onder het water kunnen groeien. “We kunnen er bomen van wel vijf meter hoog op plaatsen. Door de ondergrondse wortelstructuur komt er ook weer nieuw micro- en macroleven bij. Het worden schuilplekken voor vissen en dieren.” Momenteel drijft er in de Rijnhaven al een mini-parkje van 15 m2 met drie van dit soort bakken. In het voorjaar wordt dit uitgebreid naar een park van 140 m2.

 

Gerelateerde artikelen