Categorie: transport & logistiek | Gepubliceerd: 08 maart 2018

Batterijen elektrisch ingezameld in regio Haarlem en Amsterdam

In plaats van een dieselvrachtwagen haalt voortaan een volledig elektrisch voertuig de lege batterijen op bij zo'n 4.000 winkeliers, scholen en bedrijven in de regio Haarlem, Amsterdam en de kop van Zuid-Holland.

Foto lege batterijen.jpgVan links naar rechts: Robert Oosting - Spaarnelanden, Laurens ten Horn - Stibat, Marijn van der Maesen - Spaarnelanden, Jan Bartels - Stibat en Cora-Yfke Sikkema, wethouder gemeente Haarlem.
Foto: United Photos/Paul Vreeker

De volledig elektrische inzameling is een initiatief van Stibat en Spaarnelanden. Beide partijen vinden elkaar in de missie om grondstoffen op een milieuvriendelijke, schone en efficiënte manier in te zamelen. Spaarnelanden, dat gevestigd is in Haarlem, zamelt vier dagen per week in en legt elektrisch per dag zo’n 175 kilometer af.

“Duurzaamheid en zorg voor het milieu staan bij ons voorop.” vertelt Jan Bartels, directeur van Stibat. “We vinden het belangrijk om de keten, van inzameling tot en met de recycling van lege batterijen, zo efficiënt en schoon mogelijk in te richten. Samen met Spaarnelanden hebben we een mooie stap gezet door emissievrij in te zamelen. We hopen dit in de nabije toekomst ook bij andere steden in te zetten.”

Robert Oosting, directeur van Spaarnelanden, noemt het prachtig dat de organisaties op deze manier samen kunnen werken aan een uitstootvrije leefomgeving en betere luchtkwaliteit. “We zamelen lege batterijen in met een grote oplaadbare batterij, zo moet je het zien. Hiermee zijn we voorloper in Nederland op het gebied van zero-emissie grondstoffeninzameling. Ik hoop dat meer bedrijven ons voorbeeld zullen volgen en kiezen voor emissievrije voertuigen.”

Green Deal ZES

Cora-Yfke Sikkema, wethouder Duurzaamheid in gemeente Haarlem, lanceerde het initiatief gisteren feestelijk, door symbolisch de eerste batterij in te leveren bij de elektrische inzamelwagen. Het initiatief past goed bij het programma Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (ZES), dat de gemeente Haarlem heeft ondertekend, met als doel de uitstoot van schadelijke stoffen drastisch terug te dringen. Ook voor Amsterdam en omliggende gemeentes is ‘zero emissie’ een belangrijk onderwerp.