Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 10 maart 2018

Renewi stopt twee verliesgevende VK-activiteiten

De Engelse activiteiten van Renewi zijn al tijden een blok aan het been. Vlak na het sluiten van het boekjaar wil Renewi orde op zaken stellen. Aandeelhouders reageerden negatief.

pr-09-03-2018a.jpgDe D&G inrichting in Lochar Moss waarmee Renwei het contract wil beëindigen.
Foto: Renewi

Renewi herstructureert haar activiteiten in het Verenigd Koninkrijk omdat enkele langjarige contracten niet het verwachtte resultaat leveren. Twee activiteiten zullen verliesgevend blijven, zo is de verwachting, en worden stopgezet. Voor twee andere contracten worden voorzieningen genomen in het boekjaar dat sloot op 31 maart 2018. Aandeelhouders reageerden negatief op het nieuws. Het aandeel sloot op de dag dat het bekend werd (9 maart) 4,25 procent lager.

Verliesgevende contracten

De activiteiten van Renewi in Engeland zijn samengebracht in één divisie: UK Municipal. Vorige maand kondigde de directie  aan de contracten van deze divisie tegen het licht te gaan houden. Het resultaat daarvan is de verwachting dat de verliezen uit de contracten van Barnsley, Doncaster and Rotherham (“BDR”) and Wakefield PFI verder zullen oplopen. De contracten dateren van 2011, maar dit jaar was het eerste jaar van volledige operatie voor beide. Dat viel tegen door verminderde doorzet en subsidie-opbrengsten in relatie tot de oorspronkelijke verwachting. De directie verwacht dat er voor BDR zo'n 27 miljoen pond bij moet en voor Wakefield nog eens 30 miljoen pound. De voorzieningen hiervoor zullen in het financieel jaar 2017/2018 verwerkt worden. De directie hoopt dat het daarbij zal blijven zolang de contracten lopen, nog 22 jaar, behalve dan een bouwclaim van 3 miljoen pond.

Van het Dumfries and Galloway (D&G) contract wil Renewi af. Het PFI-contract werd bijna vijftien jaar geleden ondertekend, maar leverde afgelopen jaar een verlies op van ongeveer 3 miljoen pond. Het project is niet instaat om de ambitieuze doelstellingen te halen voor storten en recycling die de Schotse overheid voor 2021 heeft neergelegd. Met de D&G-gemeente zijn de besprekingen inmiddels begonnen om het contract in 2018 te beëindigen. Hiervoor wordt een voorziening van 8 miljoen pond opgenomen.

Verder wordt de anaerobe vergister in Westcott Park (Buckinghamshire) gesloten. Hier werd een verlies van 1,7 miljoen pond geleden het afgelopen jaar. De operatie zal de komende maanden worden afgebouwd, en daarvoor wordt een voorziening van 8 miljoen pond opgenomen.

Cumbria uit de problemen

Goed nieuws komt van het Cumbria-contract. De problemen met de bedrijfsvoering en compliance zijn daar opgelost, waardoor de opgenomen voorzieing van 5 miljoen pond kan komen te vervallen. Voor de rest gaat het ook goed met de UK Municipal divisie bezweerd het bestuur. Door de nu aangekondigde acties zal tegen het einde van het huidige boekjaar (31 maart 2019) de prestaties van de divisie hersteld zijn. Ook zullen de aangekondigde voorzieningen de reeds aangeknondige resultaten over het boekjaar 2017/2018 niet beïnvloeden.