Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 11 april 2018

Geen energieverkenning 2018

In 2018 komt er geen nieuwe Nationale Energieverkenning. Omdat er nog gesprekken lopen over het Klimaatakkoord, kunnen geen betrouwbare projecties gegeven worden.

Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Met de Nationale Energieverkenning (Nev) wordt de voortgang van de afspraken uit het Energieakkoord gemonitord. Nu er echter nog onderhandelingen lopen over het nieuw te sluiten Klimaatakkoord, zijn er ook nog geen nieuwe, concrete afspraken voor de periode 2020-2030. Daardoor kan het PBL geen betrouwbare projecties geven voor de ijkjaren 2020 en 2023 van het lopende Energieakkoord. Ook kan het PBL de effecten van een Klimaatakkoord, of van een tussentijds akkoord op hoofdlijnen zoals voor de zomer wordt verwacht, niet in de editie van 2018 meenemen.

Daarnaast meldt het PBL dat de Energieverkenning veel onderzoekscapaciteit eist, die nu nodig is voor de gewenste analyses voor het Klimaatakkoord. Het zou "weinig nuttig" zijn om die capaciteit in te zetten voor een Energieverkenning die geen rekening kan houden met de effecten van het Klimaatakkoord waaraan op dat moment volop wordt gewerkt. Wel zal het PBL in een aantal kleinere, afzonderlijke publicaties nieuwe cijfers presenteren die normaal gesproken in de Nev 2018 aan de orde zouden zijn gekomen. Het gaat dan onder meer om een doorrekening van de doelen van het Energieakkoord op het gebied van hernieuwbare energie en een analyse van de broeikasgasemissies in 2020 ten behoeve van de Urgenda-zaak.

Dat laatste zal een geruststelling zijn voor Tweede Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks). Hij diende gisteren na het nieuws van het PBL een verzoek in om het besluit tijdens de komende procedurevergadering te bespreken. Zijn fractie zou graag toch een Nev zien, in verband met het behalen van het Urgendadoel, en zou het PBL daarom toch willen verzoeken een Nev uit te brengen.