Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 09 mei 2018

Volvo presenteert elektrische truck voor zwaardere inzet

Slechts drie weken na de onthulling van zijn eerste volledig elektrische truck, presenteert Volvo trucks de Volvo FE Electric. De eerste rijdt volgend jaar in Hamburg en haalt daar afval op.

Electric engine (2) Volvo.jpgDe elektrische motor van Volvo Trucks.
Foto: Volvo Trucks/Arne Edström

De eerste Volvo FE Electric is een vuilniswagen met een opbouw die is ontwikkeld in samenwerking met Faun, de grootste carrosseriebouwer in deze sector van Europa. De truck zal vanaf begin 2019 worden ingezet in Hamburg, de tweede stad van Duitsland.

“Hamburg is in 2011 uitgeroepen tot de groene hoofdstad van de EU en werkt al geruime tijd met succes aan een brede inzet voor een groene en duurzame stadsontwikkeling. Dit geldt niet in het minst voor de transportsector, waar elektrische bussen van Volvo al worden ingezet in het openbaar vervoer. Door de ervaringen en ambities uit deze samenwerking is Hamburg een zeer interessante partner voor ons”, zegt Jonas Odermalm, Product Line Vice President voor Volvo FL en Volvo FE bij Volvo Trucks.

Rüdiger Siechau, CEO bij Stadtreinigung Hamburg, ziet veel potentie in milieuvriendelijke toepassingen van elektrische trucks in de stad: “Op dit moment stoot elk van onze 300 conventionele vuilniswagens circa 31.300 kilo CO2 per jaar uit. Een elektrisch aangedreven vuilniswagen met voldoende accucapaciteit voor een volledige dienst van acht tot tien uur, is een technologische doorbraak. Een ander voordeel is het feit dat Stadtreinigung Hamburg klimaatneutrale elektriciteit produceert die kan worden gebruikt om de accu's op te laden.”

Lage instap

De nieuwe Volvo FE Electric wordt in diverse modellen aangeboden voor verschillende soorten transportopdrachten. Bijvoorbeeld met de Volvo Low Entry Cab die in- en uitstappen gemakkelijker maakt en de chauffeur een uitstekend zicht geeft op het omringende verkeer. De werkomgeving wordt bovendien prettiger vanwege het lage geluidsniveau en de trillingsvrije werking. De accucapaciteit kan optimaal worden aangepast aan de individuele wensen en het laden kan plaatsvinden via het elektriciteitsnet of via snellaadstations.

Nieuwe lijn

Drie weken geleden introduceerde Volvo Trucks nog zijn eerste geheel elektrische truck: de Volvo FL Electric. Die truck is geschikt voor het lichtere werk, maar heeft als voordeel dat de actieradius 300 kilometer bedraagt tegen de 200 kilometer van de Volvo FE Electric. De oplaadtijd van de trucks is wel min of meer gelijk. Met de introductie van de twee trucks denkt Volvo Trucks steden te kunnen helpen met het  verbeteren van de luchtkwaliteit, het verminderen van verkeerslawaai en het voorkomen van files in de spits. Werkzaamheden kunnen namelijk stil en zonder schadelijke uitlaatgassen 's ochtends vroeg of 's avonds laat worden uitgevoerd.