Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 16 mei 2018

Speciale aandacht voor peuken tijdens Expeditie Juttersgeluk

Op toeristenstranden zijn peuken het meest gevonden afvalitem. Tijdens Expeditie Juttersgeluk wordt er daarom extra aandacht besteed aan dit zwerfafval.

cigarette-1659048_1280.jpgPeuken vormen niet alleen op straat, maar ook op stranden een groot milieuprobleem.

Op woensdag 16 mei gaat de vierde Expeditie Juttersgeluk van start op het strand van IJmuiden aan zee. In twee weken tijd zullen vrijwilligers met een licht verstandelijke of psychische beperking en mensen die langdurig thuis zitten zonder werk, de Nederlandse kust schoonmaken. Meer dan 800 vrijwilligers komen in actie om de stranden en dijken van Sluis tot en met Delfzijl schoon te jutten.

Dit jaar is er speciale aandacht voor peuken op het strand. Op toeristenstranden is dit het meest gevonden afvalitem. Het filter van de sigaret is gemaakt van plastic en dat vergaat niet. De chemicaliën in één filter kunnen 8 liter zeewater verontreinigen. Tijdens de expeditie worden alle opgeraapte peuken verzameld in een speciale container om de vrijwilligers bewust te maken van de hoeveelheid en de schadelijkheid voor het zeemilieu.

Meer gemeenten

Expeditie Juttersgeluk is een jaarlijks terugkerend evenement: in 2015 startte Juttersgeluk met 6 gemeenten, in 2016 deden al 17 gemeenten mee. Dit jaar zorgen bijna driekwart van alle kustgemeenten voor een hartelijke ontvangst van de deelnemers, waardoor de organisatie 24 stranden en 5 dijken schoon hoopt achter te kunnen laten.