Categorie: afval & energie | Gepubliceerd: 30 mei 2018

Biogas 's-Hertogenbosch naar Heineken en vuilniswagens

Waterschap Aa en Maas, Heineken en de Afvalstoffendienst 's-Hertogenbosch werken samen voor de productie en inzet van biogas.

heineken hertogenbosch.jpgV.l.n.r. Peter van Dijk, Jan Hoskam (wethouder gemeente 's-Hertogenbosch) en Pieter van der Meulen.

De drie partijen vierden gisteren (29 mei) de levering van het biogas middels een symbolische openingshandeling. Waterschap Aa en Maas produceert het biogas uit afvalwater van de rioolwaterzuivering in ‘s-Hertogenbosch. De opwekking van het biogas komt mede tot stand dankzij de warmte uit de biomassacentrale van de Afvalstoffendienst 's-Hertogenbosch.

Het gros van het gas wordt afgenomen door Heineken: circa 4,7 miljoen kuub per jaar. De bierbrouwer gebruikt het biogas voor het verwarmen van water voor het brouw- en verpakkingsproces. Circa 600.000 kubieke meter gaat naar de Afvalstoffendienst, die ruim dertig vuilniswagens op groen gas laat rijden. In totaal levert het waterschap genoeg biogas voor het gemiddelde gasverbruik van drieduizend huishoudens per jaar.

De samenwerking zat al lang in de pijplijn. In 2013 tekenden de drie partijen al een intentieovereenkomst. "We zijn er trots op dat we na jaren van voorbereiding dit voorjaar het eerste biogas hebben ontvangen. De viering van deze bijzondere samenwerking is dus op z’n plaats", aldus directeur van Heineken 's-Hertogenbosch Pieter van der Meulen. "Met de productie van biogas uit afvalwater  is de Bossche rioolwaterzuivering volledig energieneutraal", voegt Peter van Dijk van het dagelijks bestuur van het Waterschap daaraan toe. "Deze publiek-private lokale samenwerking was niet vanzelfsprekend. We hopen hiermee een voorbeeld te zijn voor anderen."