Categorie: arbo & kwaliteit | Gepubliceerd: 03 juli 2018

Verzekeraars bezorgd om afval- en containerbranden

Afval- en containerbranden veroorzaken jaarlijks veel schade. Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat de jaarlijkse schade kan oplopen tot 20 miljoen euro. Daarom start het Verbond een campagne.

Om aandacht te vragen voor preventiemaatregelen, start het Verbond met een deurhangercampagne. Met de campagne vraagt het Verbond aandacht voor de risico’s op afval- en containerbranden. Niet goed afgesloten containers met brandbaar materiaal die tegen een gevel staan, maar ook stapels oude pallets, autobanden of verpakkingsmateriaal naast een bedrijfspand kunnen brand veroorzaken.

In 2014 heeft het Verbond van Verzekeraars onderzoek gedaan naar afval- en containerbranden. De geschatte schade als gevolg van deze containerbranden bedroeg dat jaar 20 miljoen euro. Verzekeraars hebben de mogelijkheid om met de nieuwe, aangescherpte Bedrijfsregeling Brandregels 2014 eventuele (gevolg)schade van brand te verhalen op bedrijven, als blijkt dat die onzorgvuldig hebben gehandeld.

Deurhangeractie

Met de campagne ‘Deurhanger ontvangen?’ wil het Verbond ondernemers erop wijzen dat zij zelf veel kunnen doen om een containerbrand te voorkomen. Risicodeskundigen en andere ambulante medewerkers hangen de deurhanger op bij een winkel of bedrijf waar ze een onveilige situatie constateren. De deurhanger verwijst naar een speciale webpagina op checklistbrand.nl/containerbrand. Op die pagina staat de actie toegelicht en staan tips voor ondernemers om de kans op een containerbrand te verkleinen.

Oproep

Het Verbond heeft alle (brand)verzekeraars opgeroepen mee te helpen de actie tot een succes te maken. Zij moeten risicodeskundigen en andere ambulante medewerkers voorzien van deurhangers en hen deze laten ophangen bij winkels en bedrijven met een brandgevaarlijke situatie. Eerder zijn al pakketjes met deurhangers en flyers uitgedeeld. Er is nog een beperkte voorraad deurhangers beschikbaar voor de leden die deze nog niet hebben ontvangen, aldus het Verbond.

Brand bij Twence

Los van de actuele campagne heeft het Verbond van Verzekeraars ook gereageerd op de zeer grote brand die dit weekend ontstond bij Twence in Hengelo. Zonder in te gaan op de specifieke situatie bij Twence stelt een woordvoerder van het Verbond in Tubantia dat verzekeraars blijven hameren op meer preventie van brand. “Ik wil niet zeggen dat er te weinig aan gedaan wordt, maar er is zeker heel veel te verbeteren.”