Categorie: duurzaam | Gepubliceerd: 18 juli 2018

Nederland treedt toe tot wereldwijd circulair platform

Om ideeën over de circulaire economie te kunnen delen en ook te leren van anderen, is Nederland toegetreden tot het Platform for Accelerating the Circular Economy (Pace).

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) ondertekende de benodigde papieren voor toetreding dinsdag (17 juli) in New York. Pace is een publiek-private samenwerking, vorig jaar opgericht door onder meer het World Economic Forum (WEF) en het VN Milieuprogramma (Unep). Inmiddels zijn er al meer dan veertig deelnemende landen, bedrijven en internationale organisaties. Daarmee werkt Pace aan het versnellen van de circulaire economie door de ontwikkeling van financiering, het bevorderen van beleid en publiek private samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld plastics, elektronische apparatuur en circulair inkopen.

Van Veldhoven: “Nederland kan en doet veel op het gebied van circulaire economie, maar we kunnen het niet alleen. Een circulaire economie is een globale economie, dus is dit een zaak waarin we samen moeten optrekken. Dubbel nodig, want hergebruik van grondstoffen is onmisbaar bij het halen van de klimaatdoelen van Parijs. Ik denk dat Pace hierbij heel goed kan helpen en vind de Nederlandse toetreding goed nieuws voor beide partijen.”

Side event

De dag ervoor had Van Veldhoven een speech gegeven op het High Level Political Forum, side event Circular Economy in New York. De bijeenkomst was georganiseerd door Nederland in samenwerking met de Europese Commissie. Voor de Nederlandse en Europese aanwezigen bracht ze weinig nieuws met een opsomming van hoe snel we de aarde verbruiken en wat we er aan kunnen doen. Aardig was wel een kort overzichtje van wat er buiten dat terrritorium gebeurt. Zoals de African Alliance on Circular Economy of The Indian Resource Panel en de Singapore Circular Economy Action Plan. Ook wees ze op de internationale multi-stakeholder platforms als het One Planet Network and the Platform for Accelerating the Circular Economy. waar Nederland nu dus ook aan deelneemt. Het draait immers om samenwerken en 'hoe we elkaar internationaal kunnen ondersteunen".