Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 20 juli 2018

Diftar ook succesvol bij horeca

Diftar is niet alleen effectief om huishoudens hun afval beter te laten scheiden; kleine horecazaken kunnen er ook mee gestimuleerd worden hun voedselafval te reduceren.

Dat blijkt uit een proef bij een aantal horecazaken in de Vlaamse regio's Ieper en De Panne. Daar werd het afgelopen jaar het keukenafval apart opgehaald van het bestaande gft. Daarbij betaalden de bedrijven per kilo aangeboden keuken- en restafval. Bij de factuur kregen de uitbaters een overzicht van de aangeboden afvalstoffen per ophaalbeurt. Doel was de horecazaken bewuster om te laten gaan met hun afval. Uit eerdere gesprekken met de uitbaters bleek namelijk dat zij meestal niet wisten hoeveel afval hun zaak produceerde of hoeveel voedsel zij verspilden. Daarom startte afvalintercommunale Ivvo een proef met diftar, zo meldt Ovam.  

Uit het proefproject blijkt dat de aanpak effectief is om minder organisch afval bij het restafval te laten belanden. Ook valt met diftar de rekening uiteindelijk lager uit voor de uitbaters. Voorwaarde is wel dat de kosten van zowel het rest- als het gft-afval volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’ en bij voorkeur met gewichtsdiftar worden doorgerekend aan de horeca-uitbaters.