Categorie: preventie | Gepubliceerd: 01 augustus 2018

Earth Overshoot Day weer een dag eerder

Earth Overshoot Day, de dag dat de mensheid alle grondstoffen heeft verbruikt die de aarde in een jaar kan produceren, valt ook dit jaar weer eerder.

In 2018 valt Earth Overshoot Day op 1 augustus, vandaag dus. Vorig jaar was dat 2 augustus en een jaar eerder nog op 8 augustus. De dag valt de laatste jaren bijna altijd steeds een stukje vroeger: in 2010 was het grondstoffenkrediet drie weken later op, op 21 augustus. De laatste keer dat er geen Overshoot Day was, is 1969.

Het markeren van Earth Overshoot Day is een initiatief van het Global Footprint Network (GFN), een in Californië gevestigde milieu-organisatie. De organisatie berekent jaarlijks hoeveel grondstoffen de aarde kan genereren in een jaar, evenals hoeveel afvalstoffen het kan verwerken, en kijkt dan wanneer dat maximum wereldwijd al bereikt wordt. Dit jaar is dat dus op 1 augustus al, wat betekent dat er eigenlijk 1,7 aardes nodig zouden moeten zijn om duurzaam aan de menselijke consumptie te voldoen.

GFN ziet ook oplossingen om de Overshoot Day weer later in het jaar te laten vallen. Het halveren van de autoritten wereldwijd en een derde hiervan vervangen door openbaar vervoer en de rest door lopen fietsen kan de Overshoot Day twaalf dagen terugduwen, terwijl het halveren van voedselverspilling en het verminderen van het aantal geconsumeerde calorieën 38 dagen scheelt. Minder bevolkingsgroei helpt ook: als de helft van de gezinnen één kind minder zou krijgen, zou dat 30 dagen in 2050 schelen. Het halveren van de CO2-uitstoot middels energieverbruik zet het meeste zoden aan de dijk: dit scheelt maar liefst 93 dagen.

Wereldwijd

86 procent van de wereldbevolking woont in een land dat meer verbruikt dan de aarde aan kan. Amerikanen leven het meest boven hun stand: als de hele wereld leefde als de inwoners van de VS, waren er vijf aardes nodig. Voor Australiërs zijn dat 4,1 aardes en voor Zuid-Koreanen 3,5. In Europa scoren Rusland en Duitsland het hoogst, met respectievelijk een verbruikspatroon waar 3,3 en 3 aardes voor nodig zijn. In India houdt het juist over: voor dat consumptiepatroon is slechts 0,7 aarde nodig.

GFN ziet ondanks de stijgende consumptie ook hoopvolle signalen. Zo krimpt de gemiddelde ecologische voetafdruk in verschillende welvarende landen. Gemiddeld bedraagt de afname 12,9 procent sinds 2000. De voetafdruk van Singapore is bijvoorbeeld 32,1 procent kleiner geworden, terwijl die van Denemarken 19 procent kleiner is geworden en die van de VS 18,4 procent.