Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 28 augustus 2018

Innovaties in textiel geëxposeerd in Wageningen

Een 'solar backpack' jas en een jas van ananasleer oftewel piñatex. Dat zijn de tastbare resultaten van de zoektocht naar circulaire kleding die binnenkort worden geëxposeerd op de campus van de universiteit van Wageningen.

En dat is nog maar een klein deel van de totale expositie, die nieuwe materialen en textielinnovaties wil laten zien die onze huidige mode-industrie radicaal kunnen veranderen. De expositie met ditzelfde oogmerk, namelijk State of Fashion (SToF) in de Arnhemse Melkfabriek, trok eerder 27.500 bezoekers. Een deel van deze expositie aangevuld met specifieke ‘Wageningse’ items, is van 4 tot 12 oktober op de campus van de universiteit te zien en reist daarna door naar de Dutch Design Week (20-28 oktober) in Eindhoven.

In Wageningen ligt de nadruk in de expositie op resultaten van projecten, uitgevoerd door Wageningse studenten in samenwerking met ArtEZ University of Arts, modeontwerpers en Wur-onderzoekers. Samen keken zij naar verven met natuurlijk kleurstoffen uit planten, algen en bacteriën, hergebruik van inkt, kleding van biologisch afbreekbaar afval en toepassing van biomimicry in de mode.

Niet alleen op de campus, maar ook in Wageningen in het stadhuis zijn items van Fashioning the Future te bekijken. Bijvoorbeeld Mycotex, textiel gemaakt van mycelium; en kledingstukken uit een Viktor en Rolf-collectie voor Zalando.