Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 21 september 2018

Twence wint Cewep-award

Twence heeft de Cewep Innovation Award 2018 gewonnen voor zijn natriumbicarbonaatinstallatie, waarin afgevangen CO2 wordt hergebruikt.

De Twentse afvalverwerker kreeg de prijs op donderdag 20 september uitgereikt in Bilbao, tijdens het congres van Cewep, de confederatie van Europese afvalenergiebedrijven. Het ontving de award omdat het een innovatieve manier heeft bedacht om CO2 uit de rookgassen van de eigen energiecentrale te halen. Daarvoor wordt natriumbicarbonaat (NaHCO3) gebruikt. In samenwerking met onder andere een spin-off van de Universiteit Twente ontwikkelde Twence hiervoor een systeem dat volledig is geïntegreerd in de centrale. Op jaarbasis produceert Twence zo ongeveer 8.000 ton natriumbicarbonaat, waarmee de uitstoot van CO2 met 3.000 ton per jaar wordt gereduceerd.

Projectmanager Andy Roeloffzen van Twence gaf bij de uitreiking aan dat het bedrijf de prijs ziet als erkenning van zijn visie om via hergebruik van CO2 het klimaat te verbeteren. Twence roept andere afvalbedrijven op gezamenlijk de CO2-cyclus te sluiten. "Afvalbedrijven hebben een pioniersrol in het bewerkstelligen van meer circulariteit."  

Grotere schaal

Twence werkt aan een installatie die op grotere schaal CO2 moet gaan afvangen. Daarbij is ook veel aandacht voor de toepassing ervan, zegt Roeloffzen. "We gebruiken onze kennis om samen met anderen duurzame constructiematerialen en energiedragers te ontwikkelen, op basis van CO2. Daarnaast willen we CO2 als groeibevorderaar leveren aan de glastuinbouw." 

Andere genomineerden voor de award waren CNIM uit Frankrijk en Tafjord Kraftvarme uit Noorwegen.