Categorie: duurzaam | Gepubliceerd: 07 oktober 2018

Statiegeldvoorvechter in Duurzame 100

Voor het eerst staat Robbert van Duin in de Duurzame 100. De ranglijst van de groenste denkers en doeners van Nederland wordt dit jaar voor de tiende keer opgesteld, met veel aandacht voor statiegeld.

Met stip op de 66e plaats is Robbert van Duin, voorzitter van Recycling Netwerk Benelux, binnengekomen op de Duurzame 100 van het Trouw. De plaats is hem gegeven omdat hij bouwt aan een netwerk dat een beter afvalbeleid nastreeft dat uiteindelijk tot een circulaire economie moet leiden.

Één plaats lager, op nummer 67 staat Eric Wiebes, vanwege zijn breuk met het gas en zijn vernieuwende manier van besturen. Hij staat hoger dan Stientje van Veldhoven die nu op 72 staat. Het niet doorhaken van de statiegeldknoop wordt haar aangerekend. Vijf plaatsen boven Van Duijn staat CU-kamerlid Carla Dik-Faber, ook voor het eerst in de lijst. Verder naar beneden staat op 85 de Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. "Zijn oplossing – statiegeld uitbreiden naar kleine blikjes en flesjes – is sinds dit voorjaar een stuk dichterbij gekomen", staat te lezen in de jurymotivatie.

Dit weekend presenteerde het dagblad de lijst van de eerste 50. Later deze week volgen de volgende 25. Op 10 oktober worden de laatste 25 bekendgemaakt in Pakhuis de Zwijger.

Nu pas

Opvallend eigenlijk. Al meer dan veertig jaar strijd tegen afval en nu pas is ‘mister statiegeld’ voor het eerst in de Duurzame 100 van het dagblad Trouw terecht gekomen. Misschien komt het omdat hij minder dan anderen op de voorgrond treedt, zo valt te lezen in een artikel in Trouw. Daar valt wel wat op af te dingen. De redactie van Trouw heeft de afgelopen periode aardig wat primeurs aan Recycling Netwerk Benelux te danken. “Achter de schermen werk ik het meest effectief”, is dan ook de openingszin van de motivatie om hem in de lijst op te nemen.