Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 10 oktober 2018

Meer interesse in Omrin's duurzame energie

Friese overheden kiezen ook in 2018 voor door Omrin geproduceerde duurzame energie uit huishoudelijk restafval. De duurzame energie omvat zowel groen gas als groene stroom.

orange.jpgOmrin produceert groen gas, maar laat ook eigen inzamelvoertuigen op de duurzame brandstof rijden.

In 2017 werd de centrale inkoop van energie ook al verduurzaamd door de aanschaf van GvO’s (Garanties van Oorsprong), certificaten van duurzame energie, via de Coöperatie Openbare Verlichting & Energie Fryslân U.A. en de daarbij Friese aangesloten organisaties.

Naast de Friese gemeenten en instellingen kiest ook een aantal publieke organisaties, aangesloten bij de coöperatieve vereniging van regionale afval- en reinigingsbedrijven Midwaste, voor Fries groen gas. Zo is er meer interesse in GvO’s van Omrin’s duurzame energie, ook buiten de provinciegrenzen.  

Omrin produceert jaarlijks duurzame energie uit restafval. Het gaat om circa 7.000.000 kubieke meter groen gas in Heerenveen, 65.000.000 kWh groene stroom in Harlingen en 475.000.000 kWh aan nuttige warmte in de vorm van stoom aan de zoutfabriek Frisia in Harlingen.

Het afval dat tot groen gas wordt verwerkt komt inmiddels ook al deels van buiten Friesland. Zo wordt afval uit de gemeenten Capelle aan den IJssel, Schiedam en Vlaardingen, dat via afvalbedrijf Irado wordt ingezameld, door Omrin in Heerenveen verwerkt tot groen gas.