Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 01 november 2018

Eerste NS-watertappunt op treinstation Alkmaar

Het eerste NS-watertappunt is op het treinstation van Alkmaar geopend. In totaal komen er 200 watertappunten in Nederland, die het afval van plastic flessen moeten verminderen.

nskaartwatertappunten-592218.jpg
Een overzicht van de 200 watertappunten.

De Nederlandse Spoorwegen hebben de ambitie om voor het eind van 2019 op 200 treinstations in Nederland watertappunten aan te leggen. Voor de realisatie en het onderhoud investeert het openbaar vervoersbedrijf 3 miljoen euro. Het treinstation in Alkmaar kende afgelopen woensdag 31 oktober de primeur, hierna volgt Heerhugowaard. In Noord-Holland werkt NS samen met drinkwaterbedrijf PWN, dat voor tien jaar voor het onderhoud zorgt.

“De opening bij het treinstation Alkmaar is de eerste stap naar gratis drinkwater op al onze stations voor iedereen”, vertelt NS-regiodirecteur Irma Winkenius. “We hopen dat gemeenten en drinkwaterbedrijven ons helpen om dit in heel Nederland mogelijk te maken.” Met deze watertappunten hopen de NS het afval van plastic flessen te verminderen. Tijdens de vorstperiode worden de watertaps verwijderd. Uiteindelijk hebben de NS als doel om alle treinstations te voorzien van een watertappunt.

Het initiatief voor deze watertappunten ligt bij Tweede Kamer-lid Corrie van Brenk (50Plus). Zij vond het vreemd dat de belasting op plastic flesjes met water omlaag ging. In haar ogen moedigde dit juist de verkoop van plastic flesjes aan, terwijl het doel juist is om de hoeveelheid plastic zwerfafval te verminderen.

Gerelateerde artikelen