Categorie: marktinformatie | Gepubliceerd: 19 november 2018

China trekt het net rondom afvalimport nog wat strakker

In haar 'oorlog tegen vervuiling' heeft de Chinese overheid weer extra maatregelen aangekondigd. Het importverbod op afvalstromen wordt uitgebreid.

Volgens Xinhua, het officiële staatspersagentschap, zal het importverbod eind dit jaar worden uitgebreid met 32 soorten afval. Hieronder vallen dan ook elektronische hardware, schepen, auto-onderdelen, titanium, hout en stainless steel schroot. Begin dit jaar ging het eerste importverbod in, dat zich toen richtte op schroot, oud papier en karton en kunststofafval. Het effect van de maatregel was groot, vooral voor plastic. In de eerste zes maanden van dit jaar importeerde China en Hong Kong samen nog maar 140 kton afvalplastic uit de EU. Dezelfde periode vorig jaar was dat nog 1.020 kton.

Het persbureau baseert zich op een officieel document van het Ministerie van Milieu. In het verleden bleken de aankondigingen van het persbureau de voorbode van daadwerkelijke invoeringen van restricties. China, zo blijkt uit eerdere verklaringen, wil de import van 66 afvalstromen zoals die in 2017 binnenkwamen tot 18 beperken aan het eind van 2019.