Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 29 november 2018

Nederlandse recyclingoplossing uitgelicht op Pollutec

De Nederlandse startup Despray Environmental, die een oplossing heeft voor de recycling van spuitbussen, heeft op de Franse milieubeurs Pollutec net naast de award voor beste innovatie gegrepen.

Fotolia_191101488_XS.jpgDe recycling van spuitbussen is geen sinecure, maar het Nederlandse bedrijf Despray heeft een oplossing.
Foto: stock.adobe.com

Despray heeft een turn key installatie ontwikkeld waarmee spuitbussen met gevaarlijke stoffen op een veilige manier in volledig recyclebare en verkoopbare materialen kunnen worden omgezet. In een gesloten systeem weet Despray de metalen, maar ook de vloeistoffen en gassen uit spuitbussen voor 100 procent te recyclen. De metalen kunnen vervolgens naar smelters en de vloeistoffen naar cementfabrieken waar ze als brandstof kunnen dienen. Gassen kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld power-to-heat, of worden gescheiden zodat gassen als buthaan en propaan apart kunnen worden afgezet.

Hoewel Despray pas twee jaar bestaat, is de interesse voor de innovatie van het bedrijf overweldigend te noemen. “Er is interesse uit ongeveer 50 landen”, bekent CEO Eelco Osse, die met zijn innovatie op het Holland Paviljoen op de Pollutec in Lyon staat. “De return-on-investment voor de installatie wij bouwen is dan ook slechts 6 maanden tot 2 jaar, afhankelijk van het land waar je hem neerzet. Dat heeft alles te maken met regelgeving.” Interesse is er ook, omdat er geen explosiegevaar is in de installatie van Osse. “Als je spuitbussen shreddert, wat veel gebeurt, is dat gevaar er wel.”

Klanten van Despray zijn volgens Osse de grote afvalverwerkers, maar ook producenten die de installatie gebruiken voor het verwerken van productie-uitval. “In Nederland gaan we het eerste systeem aan Suez leveren. Dat komt in Maastricht te staan”, vertelt de ondernemer. “Maar we gaan bijvoorbeeld ook leveren aan een grote producent in de VS.” De interesse komt echter ook uit landen met minder ontwikkelde afvalbeheersystemen. “We hebben al een delegatie uit Chili op bezoek gehad hier op Pollutec en er staan nog afspraken met mensen uit Burkina Faso, Chili en Senegal.” Osse schat in dat je een installatie kan neerzetten als je de spuitbussen die jaarlijks vrijkomen uit ongeveer 300.000 huishoudens recyclet.

Pitch

Pollutec selecteerde Despray als één van de meeste veelbelovende eco-innovaties die dit jaar op de milieubeurs staat. Het betekende dat Osse zijn innovatie gisteren mocht pitchen op de beurs voor een professionele jury. Het werd echter een ongelijke strijd. “Van de twintig genomineerde innovaties waren wij de enige die niet was aangesloten bij een startup-club”, vertelt Osse. “En alle andere innovaties waren Frans. Wij waren dan ook de enige die pitchte in het Engels. En zo’n prijs is natuurlijk ook een beetje politiek. Tegelijkertijd ben ik vooral trots dat we bij de twintig genomineerden zaten. Dat is een prestatie op zich.”

Despray is onderdeel van de Osse Equipment Manufacturing Group, een groep van industriële bedrijven die wil bijdragen aan de circulaire economie door middel van recycling, renewable energy en e-motion.

Pollutec

De Franse milieubeurs Pollutec opende op dinsdag 27 november de deuren en is nog geopend tot vrijdag 30 november. De beurs verwacht dit jaar 73.000 mensen te trekken uit 36 landen en telt 2.161 standhouders op een beursterrein van bijna 90.000 vierkante meter. 47 standhouders zijn Nederlands.