Categorie: duurzaam | Gepubliceerd: 06 december 2018

Eerste circulaire viaduct geplaatst bij Kampen

Vlakbij Kampen is het eerste circulaire viaduct van Nederland geplaatst. De komende maanden wordt het prototype getest.

circulair-viaduct-kampen_desktop_generated_tcm21-196689.jpgAanleg van het eerste circulaire viaduct van Nederland.
Foto: Rijkswaterstaat

Het viaduct bestaat uit veertig betonnen elementen en kan volledig en ongeschonden worden gedemonteerd, verplaatst en herbouwd. Het is het eerste betonnen viaduct in Nederland dat zo is gebouwd. Het circulaire viaduct is een initiatief van Rijkswaterstaat, aannemer Van Hattum en Blankevoort en prefab-bouwer Consolis Spanbeton. De komende maanden testen de partners het prototype op een werkterrein dat is ingericht voor de bouw van de Reevesluis. Werkverkeer zal daar gebruik maken van het viaduct. Met uitgebreide monitoring wordt in de gaten gehouden hoe het viaduct zich gedraagt.

Met de realisatie van het circulaire viaduct dragen de partners bij aan de duurzame ambities van Rijkswaterstaat en Nederland, namelijk: 49 procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 en circulaire werken in 2030.

Leeromgeving

In 2019 brengen Rijkswaterstaat, Van Hattum en Blankevoort en de Bouwcampus opdrachtgevers, marktpartijen uit de infra en kennisinstituten bij elkaar in een leeromgeving. Het doel is om samen tot afspraken te komen over de inkoop en aanbod van circulaire viaducten. In december 2018 organiseren de partners hiervoor een aantal verkenningsbijeenkomsten. De startbijeenkomst vindt plaats op maandag 14 januari 2019, op het werkterrein waar ook het circulair viaduct staat.