Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 12 december 2018

'Circulaire economie blijvend hoog op de klimaatagenda'

Argentinië, Japan, Noorwegen, Zuid-Afrika en Nederland hebben afgesproken om de bijdrage van een economie zonder afval hoog op de internationale klimaatagenda te zetten en te houden.

Dit gebeurde tijdens de Klimaattop van de Verenigde Naties in het Poolse Katowice. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) sprak tijdens een van de bijeenkomsten over het belang van een economie zonder afval. “Zonder slim omgaan met grondstoffen halen we onze klimaatdoelstellingen niet. Dit is mijn boodschap in Den Haag en dit is mijn boodschap op internationaal niveau. Het was toch erg opmerkelijk en een gemiste kans dat circulaire economie nog geen vaste plek op de internationale Klimaatagenda had.” Tijdens de klimaattop in Californië van afgelopen september sprak ze vergelijkbare woorden.

Volgens haar kan de Europese industrie met een meer circulaire economie de CO2-uitstoot met 60 procent verminderen. Onder leiding van Van Veldhoven spraken Argentinië, Japan, Noorwegen en Zuid-Afrika af om de circulaire economie blijvend te agenderen.

Klimaattop

De Klimaattop begon op 3 december en duurt nog tot vrijdag 14 december. Namens Nederland nemen naast staatssecretaris van Veldhoven ook minister-president Mark Rutte, minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW hieraan deel.