Categorie: hergebruik | Gepubliceerd: 27 december 2018

Politie gaat gebruikte kleding recyclen

De politie gaat vanaf 1 januari 2019 alle afgedankte werkkleding niet langer verbranden, maar recyclen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld uniforms, schoenen en helmen.

Jaarlijks wordt zo’n 120 ton afgedankte politiekleding verbrand. Een proef van de politie Den Haag waarbij alle kleding een jaar lang werd gerecycled, is echter zo goed bevallen, dat deze werkwijze nu landelijk wordt ingevoerd. Hierbij sluit de politie aan bij de retourstroom van het Rijk, waarbij kleding van meerdere overheidsinstanties wordt verzameld en verwerkt. Door deze samenwerking van het Rijk en defensie gebeurt dit kostenneutraal. Het doel van deze recycling is om in de toekomst circulair te worden, zodat onderdelen uit afgedankte kleding kunnen worden gebruikt in nieuwe uniformen.

Veiligheid

Bij deze recycling speelt veiligheid een belangrijke rol: herkenbare politiekleding mag niet in de handen van anderen komen. Daarom wordt deze herkenbare kleding verwerkt tot grondstoffen, hiervoor zet de politie zo’n tien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in. Deze grondstoffen kunnen worden gebruikt voor meerdere zaken: een oude uniformbroek kan dienen als grondstof voor meubilair, tas of isolatiemateriaal. Ook kunnen er nieuwe garen van worden gesponnen.

Onherkenbare kleding als witte overhemden, helmen en schoenen worden aangeboden aan opkopers, die het doorgaans op de buitenlandse markt verkopen. Helmen en kniebeschermers worden bij de politieacademie als oefenmateriaal gebruikt.

Gerelateerde artikelen