Categorie: beleid & uitvoering | Gepubliceerd: 09 januari 2019

Subsidie voor energie-innovatie zet in op CO2-reductie

De subsidieregeling Demonstratie Energie-Innovatie (DEI) verandert in 2019 ingrijpend. De voorwaarde CO2-reductie wordt belangrijker en er komen nieuwe thema's bij. Ook voor CO2-afvang en -opslag en recycling is geld beschikbaar.

De regeling gaat naar verwachting in februari 2019 open. De DEI was voorheen bedoeld als etalage voor energie-innovaties. Nederlandse bedrijven demonstreerden hun technologieën met export als oogmerk. Vanaf 2019 verschuift het accent naar de doelen van het Klimaatakkoord.

Vooral de bijdrage aan CO2-reductie is belangrijk. Daarnaast zijn innovaties welkom rond flexibilisering van het elektriciteitssysteem en optimale benutting van het energielandschap. Belangrijk bij de beoordeling is de slagingskans van de innovatie in de markt en maatschappij.

Een andere belangrijke verandering is de aanvraagprocedure. De DEI heeft geen tenders meer. Bedrijven kunnen vanaf 4 februari het hele jaar door bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) aanvragen volgens het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt'. Complete projectvoorstellen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld. Voordeel is dat bedrijven kunnen indienen wanneer het hen uitkomt, tot het budget is uitgeput.

Ondernemers kunnen naast de reguliere DEI-projecten kortlopende projecten indienen. Deze hebben een looptijd tot eind 2019 als een deelnemer 125.000 euro subsidie of meer ontvangt. Of de looptijd is maximaal één jaar als alle deelnemers minder dan 125.000 euro ontvangen. Het gaat onder andere om projecten die specifiek gaan over CO2-reductie in de industrie, inclusief CO2-afvang en -opslag en recycling.