Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 17 januari 2019

'Veel Nederlanders onbekend met circulaire economie'

75 procent van de Nederlanders heeft nog nooit gehoord van de circulaire economie. Slechts 9 procent zegt precies te weten wat deze term inhoudt.

Die uitslag is opmerkelijk, want zeven op de tien Nederlanders ervaren het uitputten van grondstoffen wel als een probleem. Dit blijkt uit een onderzoek van ABN Amro onder 1.023 Nederlanders. Na uitleg over wat de circulaire economie inhoudt, verwacht de helft van de ondervraagde Nederlanders hier binnen vijf jaar wel een bijdrage aan te gaan leveren.

Gebruik in plaats van bezit

Dit kan door minder producten te kopen, maar deze alleen te gebruiken of als dienst af te nemen. Naar verwachting van de financiële instelling ontstaan er de komende jaren hiervoor steeds meer initiatieven. Bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek verwacht dat dit model bijdraagt aan een duurzamere wereld en een derde denkt hiervan in de toekomst gebruik te maken. Verder denkt 38 procent dat producten goedkoper worden als consumenten hierop enkel een abonnement nemen. Dit geldt met name voor de auto (34 procent), de wasmachine (23 procent) en de smartphone (20 procent). Het liefst houden ze kleding (60 procent), matrassen (53 procent) en laptops (39 procent) altijd in hun eigen bezit.

Volgens de ondervraagde Nederlandse consument spelen de overheid en bedrijfsleven een belangrijke rol bij de transitie naar een circulaire economie. Driekwart vindt dat ze hiervoor moeten samenwerken en de helft verwacht de komende vijf jaar zelf een bijdrage aan de circulaire economie te gaan leveren.

'Duidelijk voordeel ervaren'

“De circulaire economie krijgt steeds meer aandacht van de overheid en bedrijven, maar uit het onderzoek blijkt dat consumenten hiermee minder bewust bezig zijn”, zegt Sander van Wijk van ANB Amro. “Een omslag naar een circulaire economie is niet eenvoudig. Wie altijd gewend is om spullen te kopen, heeft een denkomslag nodig om vaste patronen te doorbreken. Consumentengedrag verandert alleen als mensen hiervan zelf een duidelijk voordeel ervaren. Met een groeiende wereldbevolking en een stijgende vraag naar goederen is het wel cruciaal dat de economie volledig gaat draaien op herbruikbare grondstoffen. Een van de uitgangspunten hierbij is dat consumenten bewust minder bezitten en meer voorzieningen en producten gaan delen.”

ABN Amro infographic circulaire economie.jpg