Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 01 februari 2019

Black Bear in Global Cleantech 100

Als enige Nederlandse bedrijf heeft Black Bear een plaats veroverd in de Global Cleantech 100, een jaarlijks overzicht van leidende bedrijven en thema's in duurzame innovatie.


Black Bear maakt onder andere carbon black uit autobanden. Foto: Hicster - Fotolia

Het circulaire bedrijf dat hoogwaardige grondstoffen uit autobanden herwint is eerder deze week in San Francisco op de Global Cleantech 100 lijst gezet. Op de prestigieuze lijst die jaar voor de tiende keer werd opgesteld, staan startups en scale-ups die wereldwijd het beste scoren bij het oplossen van uitdagingen op het gebeid van 'schone technologie'.

Black Bear maakt hoogwaardig carbon black, olie en elektriciteit uit versleten banden. Carbon black is een grondstof voor nieuwe banden, rubber, plastic, verf en inkt. De hernieuwbare carbon black kan carbon black gemaakt van olie vervangen. Onder andere AkzoNobel gebruikt het duurzame carbon black voor poeder coatings. Onlangs wist het bedrijf nog 16 miljoen euro aan investeringen aan te trekken om de eigen installatie in Nederweert uit te breiden en internationaal de vleugels uit te kunnen slaan.

“Afvalbanden zijn wereldwijd een groot probleem en hier hebben we samen met de industrie een oplossing voor gevonden”, zegt Black bear CEO Martijn Lopes Cardozo, die trots is op de vermelding in de Global Cleantech 100. “Zoals het recente Circularity Gap Report van Circle Economy aangaf, zijn we nog steeds slechts 9 procent circulair en deze trend verbetert niet. Initiatieven zoals Black Bear zijn hard nodig om een klimaatneutrale economie tegen 2050 te realiseren.”

De Global Cleantech 100 combineert de onderzoeksgegevens van Cleantech Group met kwalitatieve beoordelingen van nominaties en inzichten van een mondiaal expertpanel met 87 leden. Het panel bestaat uit vooraanstaande investeerders en experts van bedrijven en industriëlen die actief zijn op het gebied van technologie en innovatiescouting. In 2017 schopte het eveneens Nederlandse Avantium het nog tot de Global Cleantech 100.

Gerelateerde artikelen