Categorie: Producten | Gepubliceerd: 19 februari 2019

Donatie van bijna 2 miljoen euro voor Schone Rivieren

Het project Schone Rivieren heeft een donatie van 1.950.000 euro gekregen van de Nationale Postcode Loterij. Het geld wordt ingezet om de hele Nederlandse rivierdelta plasticvrij te maken.

Plastic vormt voorlopig nog een groot probleem in Nederlandse rivieren.
Foto: Jurij Bartenev - stock.adobe.com

Postcode Loterij-ambassadeur Martijn Krabbé kwam de cheque maandag 18 februari langsbrengen in Nijmegen, waar de initiatiefnemers IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bezig waren met rivierafvalonderzoek langs de Waal. “Onze droom om de rivierdelta in 2030 plasticvrij te maken kan nu werkelijkheid worden. Het mooie van dit project is dat echt iedereen mee kan doen en door steeds meer bewustwording gebeurt dat ook”, aldus Joline de Weerdt, regiodirecteur van IVN.

Schone rivieren

Elk jaar raken miljoenen zeezoogdieren en vogels verstrikt in plastic. De dieren zien het plastic aan voor voedsel en kunnen zo sterven met een buik vol afval. Ook de gevolgen voor de menselijke gezondheid liggen op de loer als het plastic in onze voedselketen terecht komt. Veel plastic stroomt via rivieren de zee in. Plastic Soup Foundation, IVN Natuureducatie en Stichting De Noordzee hebben daarom in 2017 hun krachten gebundeld en zijn het project Schone Rivieren gestart. 

Op zo’n 200 trajecten langs de Maas en de Waal doen de organisaties onderzoekswerk met hulp van opgeleide vrijwilligers. Dat geeft inzicht in de verschillende soorten afval, de meest voorkomende items en de meest vervuilde hotspots. Met die data kunnen zij vervolgens bedrijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid, gesprekken voeren met beleidsmakers en het bewustzijn onder consumenten vergroten. Daarnaast worden er grootschalige opruimacties georganiseerd, waar jaarlijks 4.000 vrijwilligers aan mee werken. 

Het is voor het eerst in Nederland dat er op deze schaal onderzoek naar rivierafval wordt gedaan met behulp van ‘citizen science’: vrijwilligers die data verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek.

Extra bijdrage

Met de extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij wordt Schone Rivieren nu fors uitgebreid. Het aantal rivieren in Nederland dat wordt opgeruimd en onderzocht wordt aanzienlijk groter. En daarom worden honderden extra onderzoekers opgeleid. 

De schenking is mogelijk dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij. De schenking is gedaan aan de vooravond van het Goed Geld Gala. Op 4 maart maakt de Postcode Loterij hier bekend hoeveel geld zij dit jaar, dankzij haar deelnemers, kan schenken aan goede doelen op het gebied van mens en natuur.  De helft van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur. Vorig jaar was dit een totaalbedrag van ruim 357,5 miljoen euro.