Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 19 februari 2019

GipsRec bouwt recycle-installatie voor gipsafval

In het Groningse Farmsum wil GipsRec gipsplaten, gipsblokken en gasbeton gaan verwerken tot herbruikbare poeders.


Wat GipsRec betreft wordt gips uit gebouwen gehaald voordat ze worden gesloopt.
Foto: Gena - stock.adobe.com

Momenteel wordt een nieuwe recycle-installatie gebouwd in Farmsum, gefinancierd door het Groeifonds van Economic Board Groningen (EBG) samen met Rabobank Noorderveld West Groningen. GipsRec verwacht zo’n 50 kton gips per jaar te gaan recyclen. De installatie is gebaseerd op installaties in Duitsland en Frankrijk, maar het ontwerp is iets aangepast. Gips in deze landen heeft namelijk een iets andere samenstelling dan gips in Nederland.

GipsRec wil het gerecyclede gips onder andere gaan afzetten in de landbouw. Gipspoeder kan er bijvoorbeeld zorgen dat producten als bieten en aardappelen droger en zonder klei uit de grond komen. Het komende jaar worden de mogelijke toepassingen binnen de landbouw in kaart gebracht. Ook onderzoekt GipsRec wat er nodig is om gips goed te verwerken voor landbouw. Een deel van dit onderzoek wordt vergoed vanuit een innovatieregeling van Economic Board Groningen.

Vanaf maart moet de recycle-installatie gaan draaien. Dit levert vijf à zes arbeidsplaatsen op. Het gaat om medewerkers voor het sorteerwerk, het bedienen van de installatie en het onderhouden van het terrein. Ook zoekt GipsRec een monteur die overzicht houdt op het gehele proces. Economic Board Groningen subsidieert ook een deel van de kosten voor het aannemen van het nieuwe personeel.