Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 20 februari 2019

Aanleg zonnepark op bedrijfsterrein SNB van start

De werkzaamheden voor de realisatie van een zonnepark op het bedrijfsterrein van Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) in Moerdijk zijn gestart. Een braakliggend terrein van bijna 15.000 vierkante meter wordt geëgaliseerd voor de plaatsing van zonnepanelen.

Met het benutten van deze vorm van alternatieve energie zet de slibverwerker de laatste stap naar het volledig energieneutraal verwerken van slib. Nu al draait de slibverwerkingsinstallatie nagenoeg energieneutraal. De jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen bedraagt naar schatting 2,2 miljoen kWh per jaar. Dat komt overeen met het elektriciteitsverbruik van circa 660 huishoudens.

SNB maakte in 2016 al een flinke slag op het gebied van efficiënt energieverbruik. Het was het eerste volledige jaar dat een nieuwe stoomturbine in bedrijf was. De door deze turbine opgewekte elektriciteit dekt, samen met de eind 2016 in gebruik genomen tegendrukturbine, vrijwel volledige de elektriciteitsbehoefte van SNB af.

Verduurzamen slibeindverwerking

Met de aanleg van het zonnepark is een investering van 1,8 miljoen euro gemoeid. Die investering draagt bij aan de verdere verduurzaming van de slibeindverwerking en is volgens het bedrijf binnen tien jaar terugverdiend. Daarmee verlaagt het project de totale kosten voor slibverwerking. Verder gaat SNB de elektriciteit die wordt opgewekt maar die niet nodig is voor slibverwerking terugleveren aan het net.

Voor de aanleg van het zonnepark hebben enkele bomen op het SNB-terrein het veld moeten ruimen. Om dit ruimschoots te compenseren heeft SNB honderd bomen laten planten op een plantage van de wereldwijd opererende stichting Plant-for-the-Planet. Deze stichting streeft naar een energieneutrale samenleving in 2050 door in totaal 1.000 miljard bomen extra te planten.

 SNB start met de aanleg van het zonnepark. Bron: YouTube/SNBslibverwerking