Categorie: hergebruik | Gepubliceerd: 22 februari 2019

Circulaire veiligheidsschoen voor Gemeente Rotterdam

Nieuwe circulaire, recyclebare veiligheidsschoenen van medewerkers van Gemeente Rotterdam beschikken over een materialenpaspoort.

De veters zijn gemaakt van gerecyclede petflessen en de inlegzool bestaat voor 70 procent uit gerecycled schuim uit oude (auto)stoelen en meubels. Voor de schoenen worden verder alleen materialen gebruikt, die herbruikbaar zijn. Alle gebruikte materialen staan in het materialenpaspoort van de schoenen. Ze bevatten daarom geen pvc of nylon. De schoenen krijgen ook een QR-code, waarmee de producent, de afnemer en de drager gegevens over de schoenen kunnen opvragen. Naast de leeftijd van de schoenen en de materialen is via deze code ook op te vragen wanneer de schoenen vervangen moeten worden. Daarna worden de schoenen na retourname beter herkend voor het ontmantelingsproces.

Draagtest

Deze circulaire schoenen worden gemaakt door Emma Safety Footware in samenwerking met FBBasic en zijn bedoeld voor gebruik in verschillende sectoren. Ze komen in het assortiment van Heigo, de vaste leverancier van de Zuid-Hollandse gemeente. Voordat Rotterdam tot deze aanschaf besloot, heeft ze in samenwerking met Emma en Heigo een draagtest uitgevoerd. Medewerkers met verschillende werkzaamheden droegen de schoenen onder extreme omstandigheden, bij zowel regen als zeer warm weer. Voorafgaand aan deze testen is niet gecommuniceerd dat het ging om circulaire schoenen. De schoenen kregen een ruime 7 als eindbeoordeling.

Aanbestedingsbeleid

De aanschaf van de circulaire veiligheidsschoenen past in het duurzame aanbestedingsbeleid van Rotterdam. "De gemeente Rotterdam koopt per jaar voor 1 miljard euro aan goederen, diensten en projecten in", zegt wethouder Arno Bonte. "Dit proberen we, met het oog op de toekomst van onze planeet, zo duurzaam mogelijk te doen. In 2030 wil de stad dat circulair de maatstaf is en dat het primaire grondstoffengebruik met 50 procent is gereduceerd ten opzichte van nu." Eerder al schafte de Zuid-Hollandse gemeente onder meer circulaire afvalcontainers aan.