Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 06 maart 2019

Twence werkt aan pilotinstallatie voor mierenzuur uit CO2

De CO2 die bij Twence vrijkomt bij het verbranden van afval, wil het bedrijf omzetten in mierenzuur. In 2020 zou er een pilotinstallatie in bedrijf moeten zijn.


Twence wil CO2 omzetten in mierenzuur.
Foto: AfvalOnline

Mierenzuur heeft een zeer hoge energiedichtheid - hoger dan de gebruikelijke batterijtechnieken - en kan gebruikt worden voor het opwekken van elektriciteit in de brandstofcel van voertuigen. Door het gebruik van mierenzuur wordt de actieradius van elektrische voertuigen fors verhoogd. Voor de chemische industrie hebben CO2 en mierenzuur de potentie om als groene grondstof fossiele grondstoffen te vervangen.

Om afgevangen CO2 om te kunnen zetten in mierenzuur werkt Twence al enige tijd samen met technologie-ontwikkelaar Coval Energy uit Breda. Dat bedrijf ontwikkelde de technologie om direct uit CO2 en water mierenzuur te maken. Die technologie is inmiddels zo ver ontwikkeld dat de stap van laboratoriuminstallatie naar industriële pilot gemaakt kan worden. Die stap gaan Twence en Coval Energy zetten met TNO en de TU Delft. In Delft worden nu al de eerste testen gedaan met een proefopstelling.

In 2020 moet er uiteindelijk een pilotinstallatie bij Twence kunnen staan. Deze installatie zal in eerste instantie worden gevoed met CO2 die bij Twence al beschikbaar is vanuit de bestaande natriumbicarbonaatinstallatie.