Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 26 maart 2019

Van visnet tot voetbalgoal

Het hergebruiken van afgedankte visnetten in speeltoestellen, zoals volleybalnetten en voetbalgoals, is als winnaar uit de Plastic Design Challenge gerold.

In de Rotterdamse haven is onder meer dankzij het Fishing for Litter programma een volume van 300 ton aan afgedankte visnetten verzameld. Voordat er meer bij kwam, wilde de haven een goede oplossing voor de bestaande berg netten. Een nieuwe bestemming voor de netten was dan ook een van de opdrachten voor de teams die deelnamen aan de Plastic Design Challenge 2018 van Blue City.

De visnetten zijn vooral gemaakt van HDPE. Team Plastic Playgrounds kreeg van het Havenbedrijf Rotterdam de opdracht een verwerkingsmogelijkheid te vinden, met daarbij behoud van economische waarde. Het team bedacht een recyclingtechnologie voor het reinigen, versnipperen en smelten van de netten die niet in hun oorspronkelijke vorm kunnen worden hergebruikt. Vervolgens krijgt het materiaal een nieuwe toekomst, voornamelijk in de vorm van speeltoestellen, zoals voetbalgoals en volleybalnetten. De oplossing werd in de finale van de Plastic Design Challenge van dit jaar tot winnaar uitgeroepen.