Categorie: europa | Gepubliceerd: 08 april 2019

Van Veldhoven oppert Europees Plastic Pact

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven en haar Franse evenknie Brune Poirson zouden graag een Europese versie van het Plastic Pact zien.

Op dezelfde dag dat in Nederland het Plastic Pact ondertekend werd, tekende de Franse staatssecretaris voor Milieu, Brune Poirson, een nationaal pact voor plastic verpakkingen met hoofdrolspelers uit de retailsector en NGO's. Tegelijkertijd creëerde de Ellen MacArthur Foundation een wereldwijd Plastics Pact netwerk.

Voldoende momentum voor internationale overeenkomsten op het gebied van plastic, zal Van Veldhoven dus gedacht hebben. Afgelopen vrijdag opperde ze tijdens een internationale plastics conferentie in Brussel de opstelling van een Europees Plastic Pact. "Vandaag is geen eenmalige bijeenkomst", zei Van Veldhoven tijdens haar toespraak. "We zien het als de eerste stap." In de herfst zal er een pledging event komen, met als doel een gezamelijke publiek-private verklaring over plastics. In de lente moet een Europese Plastictop volgen. "Zou het niet mooi zijn als we een Europees Plastic Pact kunnen opzetten? Dat zou een sterk signaal afgeven."

Inspiratie

Van Veldhoven organiseerde de conferentie samen met Poirson. De twee waren geïnspireerd door het Britse initiatief voor een Plastics Pact. "Verbazingwekkend wat er kan gebeuren als je allebei ergens in gelooft en een hele hoop mensen je bijstaan in het najagen van je doel!", zei Van Veldhoven tijdens haar toespraak. "We begonnen allebei met het opstellen van een Plastics Pact. Het was geen strijd of wedloop. Maar toevallig ondertekenden we onze nationale plastic pacts allebei op 21 februari." Inmiddels kan Van Veldhoven het Pact in Nederland al zien werken. Zo geeft ze aan dat er nieuwe contacten tussen bedrijven worden gelegd, dat grote bedrijven samen werken aan de aanpak van bijvoorbeeld zwerfafval, en dat er experimenten en pilots worden uitgevoerd met bijvoorbeeld minder voedselverpakkingen.