Categorie: Producten | Gepubliceerd: 11 april 2019

Bol.com verzendt 3,5 miljoen artikelen zonder doos

In plaats van een doos als verpakkingsmateriaal stapt webwinkel Bol.com dit jaar over op andere manieren om artikelen te beschermen tijdens de verzending: zonder doos of in een verzendzak van gerecycled materiaal.

Naar verwachting gaat Bol.com dit jaar 3,5 miljoen artikelen versturen zonder een doos als verpakkingsmateriaal. Alleen als een doos noodzakelijk is voor de bescherming van het artikel, dan kiest de webwinkel hiervoor. Maar volgens haar wel op een zo verantwoorde manier, bijvoorbeeld door het gebruik van het karton en het opvulmateriaal zo veel mogelijk te beperken. Dit zorgt voor minder ‘loze’ lucht in de pakketten, waardoor er minder transportbewegingen nodig zijn. Daarnaast introduceert het bedrijf een verzendzak van gerecycled plastic om artikelen als rugzakken, handdoeken en kleding op maat in te kunnen pakken.

CO2-uitstoot naar 0 gram per pakket

Met de verpakkingsmaatregelen wil het bedrijf de CO2-uitstoot per pakket terugbrengen naar 0 gram in 2025. “Efficiënt inpakken is momenteel een van onze grootste uitdagingen”, vertelt Olaf van den Brink, directeur Logistiek van Bol.com. “Maar waarom artikelen in een doos inpakken als dat eigenlijk niet nodig is? Voor artikelen als ventilatoren, frituurpannen, strijkijzers, printers, koffiezetapparaten en luiers biedt de eigen verpakking al genoeg bescherming.” 

Daarnaast wil het bedrijf de komende jaren meer inpakmachines, om ‘loze’ ruimte zo veel mogelijk te voorkomen, in gebruik gaan nemen. Inmiddels beschikt de webwinkel over zeven van dit soort machines, maar dit moet de komende jaren groeien naar ruim 25.

Verpakkingen maken ongeveer 20 procent uit van de totale CO2-uitstoot van de webwinkel. Zo wordt met de nieuwe verzendzak de CO2-reductie met name gehaald doordat dit materiaal lichter is. In vergelijking met de kartonnen doos die het vervangt, levert de zak naar verwachting een CO2-reductie op van 90 procent per verpakking. Daarnaast beschikt deze zak de boodschap om hem te weg te gooien samen met het plastic afval.