Categorie: buitenland | Gepubliceerd: 19 april 2019

Belgische boeren pleiten voor statiegeld op blik

De boeren in België willen dat de volgende Vlaamse regering onmiddellijk statiegeld invoert op blikjes. Hun koeien worden ziek of gaan dood van de vele blikjes en het zwerfafval dat in hun weilanden ligt.

Dit meldt de belangenvereniging Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Drankblikjes zijn volgens deze vereniging een plaag voor veehouders: als er bij het maaien een blik wordt meegemaaid, dan belanden scherpe stukjes blik in het veevoer. Dit zorgt bij koeien voor verwondingen en ontstekingen in de maag, wat uiteindelijk leidt tot het overlijden van het dier. Naar schatting kost dit de Vlaamse veehouderijsector jaarlijks 4,5 tot 6,8 miljoen euro, meldt ABS.

De vereniging verwacht dat een statiegeldregeling op blikjes ervoor zorgt dat 70 tot 90 procent minder in het zwerfafval belandt. Volgens de vereniging lobbyen de drankenproducenten en de supermarktsector tegen deze regeling, waardoor de Vlaamse regering uiteindelijk besloot de invoering van statiegeld voorlopig uit te stellen tot 2023. “Het veroorzaakt plastic soep en dodelijke kwetsuren bij dieren. Statiegeld is een eenvoudige oplossing die consumenten niets kost", aldus ABS.

Gerelateerde artikelen