Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 02 mei 2019

Nieuwe bestemming voor bakeliet

Suez Nederland introduceert samen met haar partners een technologische oplossing om bakeliet volledig te hergebruiken ten behoeve van circulaire producten. Het bedrijf spreekt van een primeur in Nederland.

Bakeliet is onder andere verwerkt in oude meterkasten, waarmee netbeheerders als Stedin en Alliander werken. Om samen de upcycling van bakeliet te stimuleren is Suez de uitdaging tot hergebruik met hen aangegaan. Om ervoor te zorgen dat bakeliet gerecycled wordt en niet langer gestort, werkt Suez samen met het Belgische bedrijf Simonis. Simonis is in staat om onder zeer hoge druk van het gerecyclede bakeliet nieuwe producten te persen, zoals bijvoorbeeld kabelgoten voor zware bekabeling. 

Het omwerken van bakeliet tot nieuwe producten is een proces waaraan een bijzondere technologie ten grondslag ligt. Het is vrijwel onmogelijk deze kunststof te smelten. Daardoor kan het niet meer van vorm veranderen. Bakeliet behoort tot de ‘thermoharders’, ook wel ‘duroplasten’ genoemd: kunststoffen die hard blijven als ze worden verhit. Dit maakt het productieproces voor bakelieten grondstoffen erg complex. Voordeel van dit hergebruik van materiaal is dat het gerecyclede bakeliet nieuw materiaal zoals beton en plastics vervangt. Suez gaat daarom door met het zoeken en ontwikkelen van soortgelijke oplossingen voor deze stromen samen met klanten en partners.

ProRail maakt als eerste organisatie in Nederland gebruik van de kabelgoten, geproduceerd uit bakeliet. ProRail heeft de producten na succesvolle certificering opgenomen in haar catalogus zodat ze kunnen worden gebruikt in aanbestedingstrajecten.