Categorie: bedrijfsafval | Gepubliceerd: 07 mei 2019

Kantoor UWV wordt grondstoffendepot

Een afvalcoach, nieuwe manieren van afval inzamelen en recycling tot nieuwe producten: het kantoor van UWV in Utrecht is dankzij hulp van het consortium CircularOffice op weg om een afvalvrij kantoor te worden. Een primeur voor beide partijen.


Sinaasappelschillen van het UWV worden zeep.
Foto: Tasosk | Dreamstime.com

Het UWV-kantoor moet een ‘grondstoffendepot’ worden: een kantoor waar alle gebruikte grondstoffen worden hergebruikt en veel aandacht is voor preventie. Slim omgaan met afval moet er geld opleveren, leiden tot minder CO2-uitstoot en het grondstoffenverbruik verminderen. In de afgelopen maanden maakte Circular Office, een consortium van Koninklijke Bammens, Returnity B.V., Sodexo en Westerveld bijeengebracht door Economic Board Utrecht, een circulaire scan bij UWV om zo de roadmap tot een afvalvrij kantoor te bepalen. Deze week is gestart met een nieuwe manier van inzameling, een intensief communicatietraject en een afvalcoach die medewerkers traint in de nieuwe manier van werken. De grondstoffen van UWV worden ingezet voor het maken van nieuwe producten, die de organisatie zelf weer inkoopt.

Pamela Sedee, manager Beheer en Facilitair Bedrijf Zuid bij UWV: “Dit jaar dalen we naar maximaal 20 procent restafval. Dit is ongekend laag. Van ons afval worden weer nieuwe producten gemaakt, koffiebekers worden bijvoorbeeld toiletrollen, sinaasappelschillen worden zeep en op koffiedrab worden oesterzwammen gekweekt. Ook wordt ons grondstofverbruik verminderd. Zo gaan we bijvoorbeeld geen plastic disposables meer gebruiken in ons bedrijfsrestaurant. Wat tot slot ook enorm helpt, is dat we worden geholpen om onze medewerkers bewust te maken van hun rol in het geheel en hen te stimuleren tot duurzaam gedrag, bijvoorbeeld in de vorm van signing en workshops.”