Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 07 mei 2019

Waterschap wil duurzame grondstof winnen uit slibkorrels

Uit slibkorrels die vrijkomen bij het zuiveringsproces van de rioolwaterzuivering Epe wil het Waterschap Vallei en Veluwe de nieuwe duurzame grondstof Kaumera Nereda Gum gaan winnen.

Het algemeen bestuur van het waterschap heeft eind april groen licht gegeven voor het bouwen van de installatie die hiervoor nodig is. De installatie moet in het voorjaar van 2020 operationeel zijn.

Unieke eigenschappen

Kaumera Nereda Gum is een biologische grondstof met een aantal unieke eigenschappen. Het kan water vasthouden maar ook afstoten. Dit biedt verschillende mogelijkheden voor toepassing in de land- en tuinbouw, de papierindustrie en de bouwsector.

De duurzaame grondstof zou de bodemconditie kunnnen verbeteren zodat meststoffen minder snel uitspoelen. Ook zijn de waterafstotende eigenschappen van Kaumera goed toe te passen in bijvoorbeeld coatings voor betonvloeren, waardoor deze beter uitharden en langer meegaan.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van de grondstof Kaumera is het resultaat van een samenwerking tussen Royal Haskoning DHV, TU Delft, Stowa (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer), Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel , Chaincraft en de Energie- en Grondstoffenfabriek. Alle partijen brengen een deel van de kennis en expertise in die nodig is voor het terugwinnen, verwerken en vermarkten van de nieuwe grondstof. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Europese Unie (Life), het Ministerie van Economische Zaken (DEI) en Provincie Gelderland.

In Zutphen opent in het najaar van 2019 overigens al een vergelijkbare installatie die eveneens Kaumera gaat publiceren. Daar wordt de grondstof echter gewonnen uit restwater van de zuivelindustrie en niet uit gemeentelijk rioolwater, zoals in Epe.