Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 22 mei 2019

Ameland heeft primeur met eerste 'groengas-brouwerij'

Op Ameland wordt de eerste 'groengas-brouwerij' van Nederland gebouwd. Deze innovatieve waterzuiveringsinstallatie zet afvalwater en organische reststromen om in groengas. "Het is net bierbrouwen."

Impressie van de groengas-brouwerij op Ameland.
Beeld: Bareau

Duurzaam technologiebedrijf Bareau werkt sinds 2006 aan de ontwikkeling van AHPD (Autogenerative High Pressure Digestion). AHPD is een technologie om groengas te produceren uit afvalwater en organische reststromen. Het is een biologisch proces dat plaatsvindt in een innovatieve waterzuiveringsinstallatie aangesloten op het bestaande gasnet.

“Bij bierbrouwen zetten micro-organismen grondstoffen om in bier. Tijdens het brouwen wordt CO2 onder druk opgelost in water. Met onze installatie doen we eigenlijk hetzelfde: we stoppen er organisch afval in en krijgen er zuiver groengas voor terug”, legt oprichter van Bareau Kirsten Zagt uit. 

Bewezen technologie

De toegepaste technologie is uitgebreid getest en gecontroleerd. AHPD is schoon, veroorzaakt geen stank en gebruikt nauwelijks energie. In tegenstelling tot alle andere technieken produceert AHPD bovendien in één keer groengas. Dat kan direct in het bestaande gasnet geïnjecteerd worden. Het rendement is hoog, waardoor investeren aantrekkelijk wordt, stelt Bareau.

Amelands groengas van rioolslib

De eerste groengas-brouwerij op commerciële schaal wordt gebouwd op Ameland. De bestaande waterzuivering van Ameland produceert rioolslib. Dit wordt voortaan verwerkt tot groengas door de AHPD-installatie. 

Demonstratieproject

Het project dient als demonstratieproject en wordt in 2020 opgeleverd. Financiers zijn GasTerra, Nam, ASN Bank, Bareau en het Waddenfonds. De gemeente Ameland wil als eerste Nederlandse gemeente energieneutraal worden.