Categorie: inzameling | Gepubliceerd: 31 mei 2019

Elektrische vuilniswagen voor Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft zijn eerste elektrische vuilniswagen in gebruik genomen. In 2030 moeten alle gemeentelijke voertuigen rijden zonder CO2-uitstoot.

De wagen is sinds april uitvoerig getest en kan op een volle accu ongeveer 170 kilometer rijden. Het komende halfjaar komen er nog twee elektrische vuilniswagens bij. Een vuilniswagen rijdt in Rotterdam gemiddeld 80 kilometer per dag. “Het verschonen van auto- en vrachtverkeer is een belangrijke stap in onze klimaatambities. Met deze elektrische vuilniswagens verminderen we de CO2-uitstoot en zorgen we voor een schone en gezonde lucht”, laat wethouder Arno Bonte weten.

De truck is samengesteld door Emoss voor de ombouw van diesel naar elektrisch, Daf leverde het chassis en Geesink zorgde voor de elektrische huisvuilwagenopbouw. Het volledig opladen van een elektrische vuilniswagen duurt zo’n vier uur. Dit kan alleen aan de ‘thuisbasis’ van de vuilniswagens aan het Kleinpolderplein. Het realiseren van deze laadvoorziening kostte meer dan een halfjaar: hiervoor zijn onder meer speciale kabels in de grond gelegd.

Experiment

De wagens zijn voorlopig nog een experiment: het is niet mogelijk om alle vuilniswagens elektrisch te laten rijden. Daarvoor is een groter laadstation nodig, laat de gemeente weten. Daarom kijkt Rotterdam ook naar andere schone brandstoffen, waaronder waterstof. Rotterdam heeft als doel om in 2030 de CO2-uitstoot ten halveren ten opzichte van 1990.