Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 20 juni 2019

Kempengemeenten betrekken inwoners bij afvalbeleid

De Kempengemeenten hebben gezamenlijk nieuw afvalbeleid opgesteld. Voor de concrete maatregelen wordt eerst onderzoek gedaan onder de inwoners.

De gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden hebben in april gezamenlijk de Kadernota Grondstoffen vastgesteld. Hierin staan de doelstellingen en de koers van de Kempengemeenten voor de komende tien jaar. Aan de Vang-doelstelling van 100 kilo restafval per inwoner in 2020 voldoen de gemeenten al, mede dankzij diftar. Nu hebben de gemeenten meer ambitie. In 2020 willen ze nog maar 20 kilo restafval per inwoner produceren en 95 procent grondstoffen inzamelen. In 2018 werd in de vijf gemeenten gemiddeld 87 procent grondstoffen ingezameld.

De doelstellingen voor de komende tien jaar zijn nog vrij breed geformuleerd. Zo streven ze naar het in de kringloop houden van "zo veel mogelijk grondstoffen met een zo hoog mogelijke kwaliteit". Daarvoor willen ze een uniform inzamelsysteem in alle vijf Kempengemeenten. Verder zetten ze in op bronscheiding omdat dit het beste scheidingsresultaat en hergebruik oplevert. "Nascheiding is geen goede techniek voor alle grondstoffen", zo staat in de Kadernota. Alleen voor pmd vinden de gemeenten nascheiding mogelijk de moeite waard, en zullen ze de ontwikkelingen (en ook met betrekking tot statiegeld) in de gaten blijven houden. Tot slot willen de gemeenten meer inzetten op preventie en (lokaal) hergebruik.

Enquête

De gemeenten vinden het belangrijk dat de afvalscheiding voor burgers haalbaar en zinvol blijft. Er is een enquête ontwikkeld om onderzoek te doen naar de behoeften van inwoners op het gebied van afvalinzameling. Daarin worden vragen gesteld over tevredenheid over de huidige situatie, of inwoners een verhoging van de afvalstoffenheffing acceptabel zouden vinden in ruil voor een hoger serviceniveau en het functioneren van de milieustraat. De uitkomsten worden gebruikt bij het doorontwikkelen van het beleid.