Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 30 juli 2019

'Klikoboer' Willem-Jan Achterberg overleden

Na een kort ziekbed is op zondag 28 juli Willem-Jan Achterberg overleden, de man die de kliko-container in Nederland introduceerde. Maarten de Jongh van TWS schreef een In memoriam.

Willem-Jan Achterberg. (foto: Kliko)

Achterberg was tot zijn ziekbed nog altijd actief binnen het familiebedrijf Kliko (tegenwoordig Eurobins) dat hij opbouwde. Veertig jaar geleden introduceerde hij de welbekende kliko in Nederland, die uitgroeide tot een groot succes en een begrip werd in Nederland. “Willem-Jan is al die jaren een innovator geweest binnen de afvalbranche in binnen- en buitenland, waardoor hij zelf ook een begrip werd in afvalland. Onder andere het KTZ-systeem van zijn hand is voor vele duizenden Nederlanders de manier om hun afval kwijt te kunnen”, aldus een bericht op de website van Kliko. Het familiebedrijf zal worden voortgezet door de nieuwe generatie die nu aantreedt. De begrafenis vindt plaats in besloten kring in zijn woon- en geboorteplaats Veenendaal.

Maarten de Jongh, directeur Total Waste Systems, schreef een In memoriam:

Een icoon is niet meer

Het was 1982 toen ik als broekje de afvalwereld in Nederland namens Plastic Omnium betrad. Ik had het idee opgevat dat het onder andere goed zou zijn je concurrenten te leren kennen, dus ik zocht in het telefoonboek de firma Koster & van Batenburg, oorspronkelijk een touwslagerij, in Alkmaar op. Ik maakte een afspraak met de toenmalige directeur Pieter Hilbrand, ’s middags om 13.00 uur. Een kwartier voor tijd was ik aanwezig en op het afgesproken tijdstip kwam er een hele delegatie ‘heren’ aanlopen, die – naar achteraf bleek – van een gezamenlijke zakelijk lunch kwamen. Voorop directeur Pieter Hilbrand met naast hem zijn adjunct directeur Willem-Jan Achterberg met in hun kielzog de beide verkopers van de firma: Albert Horreman en Harry Link. Koster & van Batenburg was immers in die tijd dé firma binnen Nederland op het gebied van afvalinzamelmiddelen:

  • Het Duitse Keller und Knappich: ‘Kuka’ op het gebied van vuilniswagens met de fameuze roltrommel.
  • Het Duitse Zöller op gebied van beladingssystemen.
  • De beide Duitse kunststoffabrikanten Otto & Rheinwerk.


Nederland introduceerde in die jaren de minicontainer als opvolger van de plastic zak. De heren van de gevestigde orde zagen met enig wantrouwen mijn Franse product op de Nederlandse markt verschijnen, waarbij al gauw het stigma van de Franse slag tegenover het Duitse gründlich uitgesproken werd.

De familie Koster verhuisde naar het buitenland en splitste het bedrijf op, waaruit twee nieuwe firma’s ontstonden: Koks Milieu voor de voertuigen en Kliko voor de inzamelmiddelen. Willem-Jan zag zijn kans, belegde alles wat hij had en kocht de naam Kliko, alsmede één van de eerste matrijzen van de 240 liter. Ik heb hem altijd daarvoor enorm bewonderd.

Nadat Rheinwerk door het toenmalige Otto was overgenomen, verplaatste Willem-Jan zijn productie naar Paul Craemer GmbH (D), het bedrijf dat nog steeds de huidige toeleverancier voor kunststof containers van hen is. Willem-Jan was een geduchte concurrent; we hadden sympathie voor elkaar, maar probeerden beiden - wanneer er een opdracht te vergeven viel - slimmer te zijn dan de andere. Hij was me helaas vaak te slim af…

Willem-Jan was een fantastisch ontwikkelaar; altijd bezig met z’n vak en steeds nadenkend hoe hij zijn nieuwe idee kon vervolmaken en op de markt kon brengen. Het lukte Willem-Jan de naam ‘Kliko’ in de Dikke van Dale te krijgen als naam voor een mincontainer; een naam die, tot mijn jaloezie, door heel Nederland gebezigd wordt.  

Willem-Jan was eveneens een gangmaker; viel er iets te vieren tijdens een (internationale) beurs of andere gelegenheid dan stond hij voorop en wist altijd met veel luim zaken te brengen. Willem-Jan was een ondernemer pur sang, die maar één doel had: het bedrijf zo sterk mogelijk maken en een toekomst bieden voor zijn zoon Harry en beide schoonzoons Wilfred & Jan. Recentelijk is een belangrijke nieuwbouw in Veenendaal afgerond en wordt er momenteel nieuwbouw in Antwerpen gepleegd. Willem-Jan heeft de voltooiing helaas niet mee mogen maken.

Willem-Jan is niet meer; ik zal hem met node missen.

Maarten de Jongh/TWS