Categorie: transport & logistiek | Gepubliceerd: 15 augustus 2019

Cure doet mee aan proef elektrische inzameling

Cure zal een nieuw elektrisch inzamelvoertuig, ontwikkeld door VDL Translift, gaan testen.

Frans van Strijp, directeur van Cure Afvalbeheer.
Foto: Cure Afvalbeheer

VDL ontwikkelt sinds begin dit jaar nieuwe elektrische voertuigen voor afvalinzameling. Vanaf het eerste kwartaal van 2020 wordt dit voertuig getest bij Cure in Eindhoven. Onderzoeksbureau TNO monitort de ervaringen. In totaal ontwikkelt VDL vier voertuigen: de overige drie worden getest door HVC, Rova en Stadsbeheer Rotterdam.

De doelstelling is om met de wagens vier uur aan één stuk te kunnen inzamelen. Daarbij komen speciale snellaadstations bij de inzamelaars te staan, waarmee de voertuigen binnen 35 minuten tussentijds kunnen worden bijgeladen. Door in de pauze bij te laden, kan er dus een hele dag ingezameld worden. De ambitie is dat de wagens in 2020 seriematig geproduceerd gaan worden.

Directeur Frans van Strijp van Cure over het project: “We willen de kwaliteit van de leefomgeving in ons inzamelgebied zo hoog mogelijk houden. Dat vraagt om innovatieve oplossingen, waarmee we de kwaliteit van de inzameling kunnen blijven garanderen en tegelijk voldoen aan de gestelde milieueisen. Eerder hebben als eerste afvalinzameldienst in Europa geïnvesteerd in inzamelvoertuigen op waterstof, die nu in regio Eindhoven rondrijden. We kijken er naar uit om nu ook ervaring op te doen met het elektrisch ophalen van afval en zijn blij dat alle drie de gemeenten unaniem hebben ingestemd met het inzetten en uitvoeren van dit project. Hierdoor laten zij zien hun innovatieve en duurzame doelen ook in daden te willen omzetten.”